UNIZO: 9% meer studentenjobs dan vorig jaar

 
  • Versoepeling goede zaak, nog meer flexibiliteit noodzakelijk
  • UNIZO organiseert wedstrijd Jobstudent van het Jaar

Van januari tot en met juli ontving de VDAB 21.058 jobs voor studenten. Dat blijkt uit cijfers die UNIZO kon inkijken. Het aantal jobs voor jobstudenten stijgt jaar na jaar. Zo waren er dit jaar 8,7 procent meer jobs voor studenten dan in dezelfde periode vorig jaar, 13,5 procent meer dan in 2012. Het aanbod was het hoogst in de maand juni, “logisch, gezien de zomervakantie die voor de deur staat”.  Ook is er vanaf april een stijging in een aantal jobs te noteren, want dan breken net de maanden met vakantie en verlengde weekends aan. “Jobstudenten zijn goud waard. Ze zijn makkelijk inzetbaar, enthousiast om bij te leren en verlichten de werkdruk. De jobstudenten zelf doen een pak ervaring op, een meerwaarde voor hun latere beroepsleven”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. De versoepeling van het studentenstatuut is volgens UNIZO zeker een reden voor de stijging van het aantal jobs, naast bovengenoemde win-win voor werkgevers en jobstudenten. Toch kan het systeem volgens UNIZO nog soepeler. “Werkt een jobstudent een paar uur, dan verliest hij meteen een hele dag. Terwijl heel wat sectoren net behoeft hebben aan een urensysteem of een systeem met halve dagen”, aldus UNIZO. De ondernemersorganisatie vraagt om het systeem te herbekijken.

Van januari tot juni ontving de VDAB 21.058 jobs voor studenten. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 19.380 ofwel 8,7 procent minder. In 2012 waren het er 18.555. Het aantal jobs is de voorbije drie jaar het hoogst in de maand juni. Zo waren dit jaar 3.991 jobs, in 2013 4.082 en in 2012 4.339. Tussen de maand maart en april is er jaarlijks een opvallende stijging.

Vooral tijdens zomermaanden - Meer flexibiliteit

Traditioneel zijn het meest jobstudenten actief tijdens de zomer. Dat blijkt eveneens uit een eerdere rondvraag van UNIZO. Zo  doet 6 of 10 hoofdzakelijk of enkel tijdens de zomermaanden een beroep op jobstudenten. Bijna een derde van de ondernemers heeft het hele jaar door jobstudenten in dienst. Iets meer dan de helft benut de volle 50 dagen waaronder studenten onder het studentenstatuut kunnen werken. De helft van de ondervraagde ondernemers wil een omschakeling naar een urensysteem in plaats van dagensysteem. Net geen 4 op 10 wil met halve dagen kunnen werken. Volgens UNIZO is het noodzakelijk om het systeem van studentenarbeid opnieuw te bekijken.

Jobstudent van het Jaar 2014

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert UNIZO de wedstrijd ‘Jobstudent van het Jaar’. De verkiezing is vooral een beloning voor 'werkgrage' jongeren en hun werkgevers. Werkgevers die hun jobstudent willen nomineren, kunnen dat voor 20 augustus 2014 via www.jobstudentvanhetjaar.be. De nationale winnaar krijgt een extra maandloon. De provinciale winnaar ontvangt een leuk geschenkenpakket. UNIZO maakt op 29 augustus de winnaar bekend.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerster Sanderijn Vanleenhove
T 02/212.25.44 - M 0479/44.50.78 - E-mail: sanderijn.vanleenhove@unizo.be

 

Een ondernemersvraag? Bel de UNIZO Ondernemerslijn T: 02 21 22 678 | ondernemerslijn@unizo.be