UNIZO betreurt uitstel stemming vervangen maaltijdcheques door maaltijdvergoeding via loonbrief: “Snelle beslissing noodzakelijk”

  • NAR moet eerst advies geven 
  • UNIZO pleit voor vervanging papieren maaltijdcheque door nettovergoeding: besparing van 180 miljoen voor ondernemingen

Vandaag heeft de Senaat de beslissing over het vervangen van maaltijdcheques door een vergoeding via de loonbrief uitgesteld. Eerst moet de Nationale Arbeidsraad, waarin UNIZO ook vertegenwoordigd is, advies geven. UNIZO betreurt het uitstel en benadrukt dat zij binnen de NAR zal pleiten voor  de meest eenvoudige oplossing: een vervanging van de papieren maaltijdcheques door een nettovergoeding. “Iedereen wordt er beter van. Werknemers krijgen nettokoopkracht zonder dat de brutoloonkost voor werkgevers verhoogt. Voor handelaars zijn de administratieve mallemolen en extra kosten verleden tijd”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. De ondernemersorganisatie wijst op de hoge kosten van de papieren maaltijdcheques.

De papieren cheque vervangen door een nettovergoeding bespaart handelaars, volgens een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging, 78.247.622 euro per jaar. Voor werkgevers is dat 99.798.159 euro en werknemers  20.759.220 euro. “Ondernemingen besparen dus 180 miljoen euro”, aldus UNIZO. De ondernemersorganisatie weerlegt ook de kritiek als zou het vervangen van de cheques door een maaltijdvergoeding leiden tot jobverlies en minder consumptie. “Mensen gaan niet consumeren omdat ze geen maaltijdcheques meer krijgen. Ze kopen wat ze nodig hebben”, aldus UNIZO. De ondernemersorganisatie dringt aan op een snelle beslissing in het dossier om “de onzekerheid bij werknemers, werkgevers en handelaars weg te nemen”.  

UNIZO wijst op de hoge kostprijs van papieren maaltijdcheque die nu aan de winkelier wordt doorgerekend. Het tarief bedraagt ongeveer anderhalf procent op de aankopen bij de traditionele uitgevers, wat duurder is dan voor kredietkaarten. Voor buurtsupermarkten ligt dat iets lager en komt het neer op ongeveer één procent, maar dit is eveneens gelet op hun nettowinst (1,5 tot 2% op de omzet), onaanvaardbaar. Een KMO-werkgever met bijvoorbeeld 5 werknemers betaalt nu voor maaltijdcheques van 7 euro zo'n 7% kosten plus ongeveer 20 euro verzendingskosten. Papieren cheques leveren bovendien heel wat administratieve rompslomp op. De handelaar moet de cheques aan de kassa controleren, verzamelen en sorteren. De werkgevers moeten hun werknemers elke maand papieren cheques overhandigen.