UNIZO: Daling aantal faillissementen goede zaak maar geen reden tot overdreven optimisme

Tijdens de afgelopen maand mei zijn er 890 ondernemingen failliet gegaan. Dat zijn er 24 minder dan in de maand mei van 2013. Tijdens de eerste vijf maanden van 2014 zijn in totaal 4.917 ondernemingen overkop gegaan. Dat zijn er 4,41% minder dan tijdens de eerste vijf maanden van 2013. De hausse van de faillissementen lijkt dus voorbij, dat is een goede zaak, maar er is zeker geen reden tot overdreven optimisme.

Het hoogtepunt inzake faillissementen  lijkt achter ons te liggen, maar het aantal falingen blijft hoog en vooral in Vlaanderen is de daling veel beperkter dan in Brussel en Wallonië.

Het is nog te vroeg om te besluiten dat het weer de goede kant opgaat. Pas als de daling zich de komende maanden doorzet, kan er gesproken worden van een echte kentering.

“Eén zwaluw maakt immers de lente niet”, aldus UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. “De meest kwetsbare ondernemingen zijn als eerste en nogal massaal voor de bijl gegaan. Het is dus logisch dat de hoge piek nu wat achter ons ligt” “Maar dat wil niet zeggen dat de andere ondernemingen nu definitief uit de gevarenzone zijn”.

Er zijn wel signalen dat onze economie aan de beterhand is. Zo worden de groeicijfers lichtjes naar boven bijgesteld en is de UNIZO KMO-Barometer tijdens het eerste kwartaal van 2014 gestegen. De toekomst ziet er dus alvast wat rooskleuriger uit dan de voorgaande jaren.