UNIZO: 'Eén op drie ondernemers neemt deze zomer geen vakantie'

Ondernemers nemen minder en minder lang vakantie dan vorige jaren
 
Eén op drie ondernemers neemt deze zomer geen vakantie. Meer dan één op twee houdt zijn zaak open. Dat blijkt uit een rondvraag van UNIZO bij 919 ondernemers. In vergelijking met de voorbije jaren nemen ondernemers ook minder en minder lang vakantie. De helft van de ondernemers die er wel even van tussenuit gaat, doet dit voor gemiddeld twee weken. Drie op tien neemt een pauze van een week, één op tien blaast drie weken uit. Slechts 3 procent neemt vier weken vakantie. Opvallend, zelfs op vakantie blijft zeven op tien bereikbaar voor de zaak. “Logisch”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. “Ondernemers voelen zich verantwoordelijk voor wat tijdens hun vakantie met hun eigen zaak of bedrijf gebeurt. Ze moeten en willen op de hoogte blijven”.   
 
Verhoudingsgewijs liggen de cijfers van wie wel vakantie neemt hoger bij vrije en intellectuele beroepen en zelfstandigen uit de sector van de industrie. Daar neemt zeven tot acht op tien vakantie. In andere sectoren is dit zes op tien. Volgens UNIZO heeft dit een pragmatische verklaring. “Zelfstandigen in sectoren als horeca, kleinhandel of diensten hebben er alle belang bij om tijdens de zomermaanden aanwezig te zijn. Dat zijn traditioneel de ‘topmaanden’”.  Wie geen of weinig personeel tewerk stelt, kan zijn zaak moeilijker achterlaten en neemt dus minder vakantie. Dat blijkt ook uit de cijfers. 36% van de zelfstandigen zonder personeel gaat deze zomer niet op vakantie. Bij zelfstandigen met één tot vier werknemers is dit 37,6%. Vanaf vijf werknemers, ligt het percentage meteen een stuk lager. 29,4% van wie vijf tot negen personeelsleden telt, gaat niet op vakantie. Bij ondernemingen met tien werknemers of meer, is dit één op vijf.

Minder vakantie dan vroeger
UNIZO deed in 2010 en in 2012 een gelijkaardige bevraging. In 2010 nam nog 71% vakantie. Vorig jaar namen gingen al minder ondernemers op vakantie (68%). Dit jaar neemt hun aantal af tot 66%. Opvallend is dat ondernemers ook minder lang vakantie nemen (o.b.v. enquête uit 2010). In 2010 nam 52% van de ondernemers 2 weken vakantie. Dit jaar is dat 47%. In 2010 ging 25% drie weken uitblazen, dit jaar is dit nog slechts 12%. Het aandeel zelfstandigen dat één week vakantie neemt, steeg daarentegen. In 2013 neemt 37% een week vakantie tegenover 20% in 2010. 
 
Vakantie als herbronning
Hoe moeilijk het voor zelfstandigen kan zijn om vakantie te nemen, er even tussenuit gaan, kan toch positieve effecten hebben. “Vakantie doet herbronnen en laadt de batterijen weer op”, aldus UNIZO. In de mate van het mogelijk is vakantie dus “in het belang van zowel de zelfstandige zelf als van zijn onderneming”, besluit UNIZO.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44