UNIZO en ADMB: 'Ruim 16.000 jobs verdwenen in KMO's'

  • Horeca het zwaarst getroffen: min 8,2%
  • Vrije beroepen als enige sector meer arbeidsplaatsen: plus 4,3%
  • Loonlasten moeten naar omlaag

In 2012 verdwenen bij de Vlaamse KMO’s naar schatting 16.208 arbeidsplaatsen. Algemeen daalde de structurele werkgelegenheid met 2,5%. Dat blijkt uit de KMO Tewerkstellingsmonitor van UNIZO en HR-dienstengroep ADMB op een staal van meer dan 19.000 KMO’s in Vlaanderen, samen goed voor ruim 100.000 werknemers. De tewerkstelling daalde met 8,2% het sterkst bij de horeca. “Personeel afdanken, is voor veel KMO’s pas een allerlaatste redmiddel. Ondernemers leveren als het moeilijk gaat nog liever zelf in dan op personeel te besparen. Toch zien we zoveel banen verdwijnen”, zegt UNIZO. Voor de ondernemersorganisatie aanleiding om te pleiten voor een structurele lastenverlaging, een hervorming van de index en een meer flexibele arbeidsregeling. “We blijven op dezelfde nagel kloppen tot ze erin zit. Meer dan 16.000 jobs die verdwijnen, bewijst nog maar eens dat het niet goed zit met het ondernemersklimaat. De gevraagde maatregelen zijn nodig om het tij te keren”, aldus nog UNIZO.

Uit een recente UNIZO-enquête bij 604 KMO’s blijkt dat slechts twee tot drie op tien KMO’s in de personeelskosten snoeit om de crisis het hoofd te kunnen bieden. Toch verdwenen vorig jaar 16.208 arbeidsplaatsen.

Horeca zwaarst getroffen – stijging tewerkstelling bij vrije beroepen
Nagenoeg in alle sectoren ging het aantal arbeidsplaatsen naar omlaag. De grootste daling was er in de horeca (-8,2%), gevolgd door de transportsector (-4,9%), bouwsector (-4,3%) en de distributiesector (-3,7). Enkel bij de vrije en intellectuele beroepen ging de tewerkstelling erop vooruit (+ 4,3%). Volgens de bij UNIZO aangesloten Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen (FVIB) zijn de lagere conjunctuurgevoeligheid en de toename van het aantal associaties de voornaamste reden.

Maatregelen
Voor UNIZO is het vijf voor twaalf om concrete maatregelen uit te werken. In eerste instantie dringt de organisatie aan op een bijkomende en dringende loonlastenverlagingsshock van 5%. Daarnaast pleit UNIZO voor een hervorming – geen afschaffing – van de index. Ten slotte vraagt de organisatie meer fiscale rechtszekerheid, een vlotte KMO-financiering en een vlot en eenvoudig vergunningsbeleid.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44

Thema: Personeel