UNIZO en Ani-Zoo over fraude met puppy's: Charter voor een eerlijke handel

In ons land worden puppy's uit de Oostbloklanden illegaal ingevoerd. De puppy's krijgen hier een chip en (valse) papieren. Dat toonde een Telefacts-reportage gisteren aan. Ani-Zoo, de bij UNIZO aangesloten erkende Belgische Federatie voor ondernemers in de huisdierensector, distantieert zich nadrukkelijk van deze praktijken. "Dit druist volledig in tegen onze visie en manier van werken", zegt Paul De Cooman, algemeen directeur van Ani-Zoo. "Dergelijke praktijken hebben een negatieve invloed op het erkende circuit en zijn bovendien concurrentievervalsing voor wie het wel goed doet". De organisatie werkt daarom samen met UNIZO aan een charter voor een eerlijke handel.

Wie het charter ondertekent, verklaart dat hij op legale wijze puppy's verkoopt. Ani-Zoo gaat nog verder. Enkel wie het charter tekent, kan lid worden van de organisatie. "Zo garanderen we dat al onze leden aan eerlijke handel doen", besluit Ani-Zoo. Het charter is voorzien voor eind 2013. Daarnaast pleit Ani-Zoo voor een registratie van de ouderdieren van de pups om zwartkweek en illegale verkoop te voorkomen.
 
Ani-Zoo vraagt al aan de overheid om de registratie van ouderdieren te verplichten. Via de databank kunnen illegale praktijken en zwartkweek makkelijker opgespoord worden. Ook bepleit Ani-Zoo om de verkoop van pups via allerlei koopjessites en andere digitale media aan banden te leggen. "Deze acties dragen bij tot het dierenwelzijn én de eerlijke concurrentie", aldus Ani-Zoo.

Contactpersoon: Paul De Cooman, Algemeen Directeur Ani-Zoo, GSM 0475/36 40 00, paul.decooman@ani-zoo.be, www.ani-zoo.be

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44