UNIZO en Buurtsuper.be ontwikkelen wettelijk erkende kaasrijping voor kaasspeciaalzaken

  • Kaasspeciaalzaken kunnen zelf kazen rijpen dankzij HACCP-plan (i.s.m. UGent)
  • Officiële erkenning van specialisme moet uitmonden in keurmerk
  • Buurtsuper.be richt speciale afdeling voor kaaswinkels op

Om kazen te laten rijpen, moet de kaasmeester ze uit de verpakking van de fabrikant halen en in de rijpingskelders leggen. Maar omwille van de wetgeving op voedselveiligheid is het voor heel wat kaasspeciaalzaken moeilijk om nog zelf kazen te rijpen. Daarom ontwikkelde Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van de zelfstandige voedingshandel, samen met enkele kaasrijpers en de Universiteit van Gent een specifiek HACCP-plan (risico-inventaris voor voedingsmiddelen) dat het Federaal Voedselagentschap intussen officieel heeft erkend. Concreet kunnen kaasspeciaalzaken voortaan via dit HACCP-plan zonder enig hygiënerisico hun kazen laten rijpen. Het HACCP-plan is meteen de eerste officiële erkenning voor het specialisme van de kaasmeesters en onderscheidt hen zo van andere kaasverkopers. Op termijn moet dit uitmonden in een keurmerk voor erkende kaasmeesters. Tot slot richt Buurtsuper.be een speciale afdeling voor kaaswinkels op om kaaswinkels onder meer te begeleiden bij het ontwikkelen en opvolgen van het HACCP-plan. Daarnaast kunnen ze er leren hoe ze die kaasrijping  best in de markt brengen. 

Vandaag bestaan in België nog zo’n 300 kaasspeciaalzaken. Zij bieden kazen aan die niet meteen in supermarkten te vinden zijn. Samen met zelfstandige supermarkten en openbare markten bezitten ze 20 procent van het globale aandeel kaasverkoop. Grootwarenhuizen en discounts nemen de andere 80 procent voor hun rekening. Bekijken we echter enkel de speciale kazen, dan stijgt het marktaandeel van de kaasspeciaalzaken van 8 tot 9 procent. Kaasspeciaalzaken kunnen rekenen op vast cliënteel en bouwen op hun goede reputatie.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44