UNIZO en Buurtsuper.be: 'Tegen verbod op alcohol voor min 18-jarigen. Verantwoordelijkheid alcohol niet enkel bij winkeliers leggen'

UNIZO en Buurtsuper.be TEGEN het verbod op alcohol voor min 18-jarigen. UNIZO noemt het voorstel 'geen goed idee' en wijst er in de eerste plaats op dat het voorstel "in de praktijk onhaalbaar is". Zo is de controle op de leeftijd makkelijk te omzeilen door iemand ouder de alcohol te laten kopen. Daarnaast benadrukt de organisatie dat hierdoor de verantwoordelijkheid opnieuw enkel en alleen bij de ondernemer gelegd wordt, terwijl 'dit een breed maatschappelijk probleem is'.

Bij de overheid liggen twee voorstellen op tafel om de verkoop van alcohol te beperken. Een eerste voorstel maakt een onderscheid tussen drank met een alcoholpercentage van meer dan 15 graden en dranken met een lager percentage. Een tweede, strenger, voorstel verhoogt de leeftijd waarop jongeren alcohol kunnen kopen naar 18 jaar. Volgens Buurtsuper, de UNIZO organisatie voor de zelfstandige detailhandel, "werkt een verbod op de verkoop van alcohol enkel als je ook een verbod instelt voor jongeren op het bezit of gebruik". Ze verwijst daarbij naar Nederland dat zowel een verkoop- als gebruiksverbod heeft ingesteld. In België zou het enkel gaan over een verkoopverbod. De organisatie benadrukt dat de verantwoordelijkheid niet enkel bij de winkelier mag liggen. Daarnaast wijst Buurtsuper.be erop dat een dergelijke maatregel voldoende maatschappelijk draagvlak moet hebben om te werken. De organisatie vraagt overleg over de voorgestelde maatregelen.

Volgens een UNIZO-enquête bij winkeliers volgt negen op de tien winkels de wetgeving en controleert de leeftijd van hun klanten. Maar daardoor raakt vier op de tien winkeliers serieus in de knoei. In de meeste gevallen blijft het beperkt tot een discussie met de jongeren of hun ouders. Maar één op de vijf winkeliers krijgt geregeld te maken met verbale agressie en in één op de twintig winkels komt het nu en dan zelfs tot fysieke agressie. Minstens even erg is dat het naleven van de regels bij 44 procent van de winkeliers tot groot klantenverlies leidt. Bijkomend probleem: ruim 60 procent van de verkopers kreeg al te maken met jongeren die liegen over hun leeftijd. "Meisjes van 14 zien er trouwens tegenwoordig al 20 uit. Dat maakt het allemaal nog moeilijker", zegt Buurtsuper.be. Nu is het volgens de organisatie kiezen tussen de pest en de cholera. "Ofwel lap je als winkelier de wet aan je laars en riskeer je een boete. Ofwel volg je de wet, maar ook dan mag je problemen verwachten", besluit de organisatie.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44