UNIZO en Nelectra tegen uitbreiding garantieregeling toestellen tot 5 jaar

Volgens UNIZO en de bij haar aangesloten beroepsorganisatie van de elektrobranche Nelectra beschermt de bestaande wettelijke garantieregeling van 2 jaar ruimschoots de verbruiker. Een verdere uitbreiding tot vijf jaar, zoals Test-Aankoop en sommige politieke partijen voorstellen, wijzen UNIZO en Nelectra van de hand. Daardoor zou ons land strenger worden dan de Europese Unie oplegt. Overigens benadrukken beide organisaties het belang van het persoonlijk contact, het vakmanschap en de service na verkoop bij de aankoop van toestellen. “De betrokken zelfstandigen in de branche voelen zich daarvoor persoonlijk verantwoordelijk.”

Volgens de organisaties is een uitbreiding van de garantieperiode niet noodzakelijk om diverse redenen. De nu al bestaande wettelijke regeling van de verborgen gebreken waarborgt in ons land al een uitbreiding van de garantieperiode. Daardoor blijft de consument ook na de termijn van twee jaar al beschermd tegen gebreken in het product. Daarvoor is de duur in principe onbeperkt. In de praktijk blijken de klachten over vermeende gebreken meestal te wijten aan normale slijtage of aan verkeerd gebruik. UNIZO en Nelectra verzetten zich voorts tegen een in ons land strengere wetgeving dan de Europese richtlijn. Want dat betekent nog een extra concurrentiehandicap ten aanzien van andere lidstaten waarvoor voornamelijk de eindverkoper zal opdraaien.

Ook nu al zitten de winkeliers tussen hamer en aambeeld, benadrukken de KMO-organisaties. Die staan oog in oog met hun klant en willen die zo goed mogelijk bedienen. Nochtans ligt de detailhandel zelden of nooit aan de basis van de technische fouten van het toestel. Toch legt de huidige garantieregeling de verantwoordelijkheid in de praktijk eenzijdig bij de eindverkoper. Weigert de fabrikant tussen te komen in de kosten of rekent hij de kosten door aan de eindverkoper, draait  de winkelier er voor op.

Daarom bepleiten Nelectra en UNIZO voor een rechtstreekse vordering van de consument bij de producent of invoerder. De rechten van de consument blijven gevrijwaard en er komt een evenwicht inzake verantwoordelijkheid tussen de verschillende schakels van de fabrikanten, invoerders en distributie.