UNIZO en Unie van Belgische Floristen naar aanleiding van Secretaressendag: “Floristen bestelden 9% meer bloemen dan vorig jaar.”

Timing paasvakantie bepaalt de bloemenverkoop”

“Leidinggevenden vieren hun secretaressen nog altijd het liefst door ze op Secreteressendag letterlijk in de bloemetjes te zetten”.  Dit jaar kochten floristen naar aanleiding van Secretaressendag 9 procent meer bloemen aan in vergelijking met de feestdag vorig jaar.  De prijs van de bloemen daalde dan weer lichtjes met 3%. Dat blijkt uit cijfers van UNIZO en de aangesloten Koninklijke Unie van Floristen  van België (KUFB). Toch zorgt Secretaressendag niet elk jaar voor een toename in de bestellingen, zo leren de cijfers. Zo bestelden floristen vorig jaar 11% minder bloemen dan in 2011. In 2011 dan weer 30% meer dan in 2010. “De verkoop hangt af van wanneer Secreteressendag precies valt. Valt die in de paasvakantie, dan kan dat een negatieve invloed hebben op de verkoop. Zo zijn bijvoorbeeld dan de scholen dicht, waardoor die secretaressen dan ofwel voor ofwel na de paasvakantie hun bloemen krijgen. Of in het ergste geval helemaal niet”, aldus UNIZO en KUFB.  Al geven de organisaties toe dat die theorie niet voor elk jaar opgaat. “De bloemenverkoop is geen exacte wetenschap, maar het krijgen van een boeket tovert wel altijd een glimlach op het gezicht. En dat is wel zo goed als zeker”, besluiten de organisaties.
 
Uit cijfers van UNIZO en KUFB blijkt dat de bestelling van bloemen naar aanleiding van Secretaressendag fluctueert doorheen de jaren. Dit  jaar kochten de floristen dus 9% meer bloemen aan dan vorig jaar en daalde de prijs met 3%. In 2012 lag de bestelling 11% lager dan in 2011 en was de prijs 6% duurder. 2011 was een topjaar met 30% meer aankoop dan in 2010. De prijs van de bloemen lag toen 2% lager. In 2010, ten slotte, kochten de floristen 1,5% minder bloemen dan 2009 en was de prijs ook 2% goedkoper dan in 2010.

Thema: Personeel