UNIZO: Energienorm voor nettarieven elektriciteit voor KMO's

  • Maatregelen om meerkosten hernieuwbare energie en sociaal beleid uit nettarieven te halen
  • 1 op 2 ondernemers vreest dat elektriciteitsprijzen zullen stijgen  

Bedrijven in ons land betalen meer voor de energie die ze gebruiken dan hun collega's in de buurlanden. Dat concludeert Febeliec, de federatie van de industriële energieverbruikers in een studie. Bedrijven kampen hierdoor met een ‘energiehandicap’. “Niet alleen grote bedrijven kampen met een handicap als het over de energieprijzen gaat. Ook KMO’s hebben een niet onaanzienlijk concurrentienadeel. Zo betalen Belgische KMO’s voor de netvergoedingen voor elektriciteit bijna dubbel zo veel als in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en bijna 30 procent meer dan in Duitsland”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Volgens de ondernemersorganisatie zijn de hoge netvergoedingen het gevolg van het groenestroombeleid en het sociaal beleid dat de overheid doorrekent in de net- en stroomtarieven. UNIZO pleit voor een energienorm, naar analogie met de loonnorm. Ze wil een plafonnering van de nettarieven voor elektriciteit voor KMO’s  tot een maximale afwijking in vergelijking met het gemiddelde van onze buurlanden. Zo kan de evolutie van de nettarieven voor elektriciteit in ons land afgetoetst worden aan het gemiddelde in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Een onafhankelijke instantie moet de evolutie van de nettarieven opvolgen.  

Uit een recente rondvraag van UNIZO bij 974 ondernemers blijkt dat bijna een kwart van de ondernemers vindt dat de elektriciteitsprijs is gestegen. De helft vreest dat die prijs nog verder de hoogte in gaat. Voor een vijfde van de ondernemers neemt de stroomfactuur meer dan 3% van de kosten in. 7 op 10 ondernemers pleit voor lagere bijdragen en taksen om de stroomfactuur te doen dalen. 6 op 10 vraagt meer aanmoediging om energie te besparen. Het niet langer doorrekenen van kosten voor ondersteuning groene stroom, het inperken van de marges van de energieleveranciers en investeren in grootschalige hernieuwbare energie zijn voor 56% van de ondervraagden maatregelen om de stroomfactuur te doen zakken.