UNIZO formuleert n.a.v. Dag van de Ambachten 3 prioriteiten voor het komende jaar

  • Ambachten blijven ondersteunen – jongeren inspireren om te kiezen voor technische beroepen – brede publiek sensibiliseren
  • UNIZO organiseert zomerkampen waarbij jongeren kennis maken met ambachten
  • 29 HIB'ers deden mee met Dag van de Ambachten

Naar aanleiding van de Dag van de Ambachten formuleert UNIZO 3 prioriteiten voor het komende jaar. De ondernemersorganisatie wil het brede publiek blijven sensibiliseren over het belang van ambachtelijke ondernemers en de ambachtelijke ondernemers ondersteunen. Hiertoe ontwikkelde ze vorig jaar het HIB-label, Handmade in Belgium.  “Zeker vandaag weet je als consument niet altijd meer zeker wat je koopt. Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenticiteitsgarantie. En die vinden ze bij ambachtelijke ondernemers via het HIB-label”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Enkel wie maximum 20 werknemers in dienst heeft, zijn beroep in hoofdberoep uitoefent en waarvan het product minstens 50% ‘handmade’ is en een nutsfunctie heeft, komt in aanmerking voor het HIB-label.

“Op die manier krijgt de consument de garantie dat hij een effectief ambachtelijk product koopt en krijgt de ondernemer de erkenning die hij verdient”, aldus UNIZO. Intussen hebben 183 het HIB-label ontvangen. UNIZO hoopt dit jaar nog meer ambachtelijke ondernemers met het label te kunnen bekronen. Meer info www.handmadeinbelgium.com. Een derde prioriteit is volgens UNIZO jongeren warm maken voor ambachtelijke beroepen. Daarom organiseert UNIZO in de zomer in samenwerking met FREE-TIME zomerkampen voor jongeren waarbij ze kennis maken met ambachten zoals timmeren, juwelen maken, bakken en instrumenten maken. “Van de HIB-dragers leren ze de knepen van het vak”, aldus UNIZO.

Op de Dag van de Ambachten zetten 29 HIB-dragers hun deuren open voor het publiek. UNIZO-regiodirecteur Peter Aerts en UNIZO directeur-generaal Jan Sap bezochten 5 van hen.  In Mechelen was dat chocolatier Sjolaa, muziekinstrumentenbouwer Maarten Tytgat en Awardt die handtassen, sjaals en hoeden maken. In Gent waren dat Aravinda Rodenburg, kleermaker en Ingrid Adriaenssens, juwelenontwerpster.