UNIZO Internationaal: Vlaamse export op recordhoogte. Overheid kan met enkele maatregelen blijvende groei verzekeren”

UNIZO Internationaal: “Vlaamse export op recordhoogte. Overheid kan met enkele maatregelen blijvende groei verzekeren”

De Vlaamse export was nooit hoger dan in 2013. Een pluim op de hoed van de Vlaamse ondernemingen en de KMO’s in het bijzonder. En het resultaat van een goede samenwerking met de overheid. Toch kan die overheid nog maatregelen nemen om te verzekeren dat de Vlaamse export zal blijven groeien.

Minder kosten, minder administratieve rompslomp, duidelijk kader inzake export en BTW

Uit onderzoek van UNIZO Internationaal blijkt dat zelfstandige ondernemers nog al te vaak afzien van het exporteren van hun goederen of diensten als gevolg van de hoge kosten en de administratieve rompslomp die ermee gepaard gaat. Met name de hoge kosten voor exportdocumenten, een hoge tijdsinvestering en overdreven lange wachttijden voor sommige certificaten en vergunningen en onduidelijkheid over de bewijslast bij intracommunautaire leveringen met vrijstelling van BTW, doen KMO’s terugdeinzen om (nog meer) te exporteren.

Overheid kan haar duit in het exportzakje doen

Als de overheid de groei van de Vlaamse export wil bestendigen, moet ze maatregelen nemen om deze drie obstakels voor meer export weg te werken. Dit kan door de kosten voor exportdocumenten terug te brengen tot het niveau van de buurlanden en Nederland en Duitsland in het bijzonder. De kosten voor de legalisering of certificering van documenten liggen manifest tot 17 keer  hoger dan in Nederland en Duitsland.

Ook als de overheid de werking van haar diensten optimaliseert kan de export nog omhoog. KMO’s geven immers aan exportzendingen te schrappen omwille van  lange wachttijden voor het verkrijgen van de nodige vergunningen.

Tenslotte is er nood aan een duidelijk kader omtrent de bewijslast bij intracommunautaire leveringen met vrijstelling van BTW met afhaling van de goederen door de koper. Zelfstandige ondernemers tasten nu nog te veel in het duister op welke manier ze de BTW-administratie kunnen bewijzen dat de goederen inderdaad door de koper werden afgehaald. Dit leidt tot geschillen met de BTW-administratie met soms forse naheffingen als resultaat. Met als gevolg dat ondernemers liever afzien van export.