UNIZO: Jaarlijks 22 winkeldiefstallen per verkooppunt

  • Droge voeding, parfum en alcohol 'populairste' artikelen om te stelen
  • Jaarlijks voor 702.420.09 euro aan gestolen goederen

Vorig jaar waren er 16.321 vaststellingen van diefstal op een totaal van 756 verkooppunten (bv. supermarkten en kledingzaken), ofwel 22 diefstallen per verkooppunt. Dat blijkt uit cijfers van de vzw Preventie&Veiligheid die UNIZO kon inkijken. Droge voeding blijkt het 'populairst' om te stelen met een aandeel van 23 procent. Maar ook parfum (15%) en alcohol (10%) zijn in trek. De meeste winkeldiefstallen vinden plaats tussen 16u en 18u (25% van totaal), maar ook op de middag blijkt een geliefd moment. Eén op vijf interventies voor winkeldiefstal gebeurt op woensdag, het minst aantal op zaterdag (14,5%). "Begrijpelijk", volgens UNIZO, "want in het weekend is het meestal zo druk dat uitbaters minder aandacht hebben voor winkeldieven.

Maar dat wil  niet zeggen dat winkeldieven op zaterdag niet toeslaan". Alle gestolen producten samen zijn goed voor  702.420,09 euro, ofwel 43,04 euro per diefstal. Volgens UNIZO "een aanzienlijk bedrag dat ten koste gaat van het inkomen van de zelfstandigen". Bovendien is dit nog maar "het topje van de ijsberg", want "de cijfers zijn maar een beperkt staal". Het gaat hier over cijfers op basis van de 756 verkooppunten die bij de vzw Preventie&Veiligheid zijn aangesloten. "Het totale aantal winkeldiefstallen en het totaalbedrag aan gestolen goederen liggen dus ongetwijfeld nog veel hoger", aldus UNIZO. UNIZO raadt winkeluitbaters aan om te investeren in beveiliging. Maar ook enkele eenvoudige tips kunnen al veel voorkomen. 
 
UNIZO raadt zelfstandigen en hun personeel aan om altijd alert te zijn en oogcontact te houden met iedereen die in de zaak is. Winkels die er verlaten uitzien, trekken winkeldieven aan. UNIZO adviseert om de zaak ook altijd goed af te sluiten. Veel cash zien liggen, is voor winkeldieven aanlokkelijk. Vermijd dat cash zichtbaar ligt en behandel cash altijd op een discrete manier. Plaats dure en kleine artikelen steeds in de buurt van de kassa, zo kan je die makkelijker in het oog houden. Verkoopt u kledij, controleer dan altijd het aantal kledingstukken dat klanten in de paskamer meenemen. Zo kan u nagaan of een kledingstuk al dan niet in de tas van de klant is verdwenen. Zorg ten slotte dat inbrekers verschillende obstakels moeten overwinnen wanneer ze de winkel uitrennen. Maak de vlucht zo moeilijk mogelijk. 
 
BIN-Z netwerk
Buurinformatienetwerken voor zelfstandige ondernemers (BIN-Z) zijn samenwerkingsverbanden tussen burgers, gemeenten, handelaars en de politie om informatie te verspreiden. Het doel is om het veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen en zowel preventief als repressief te kunnen optreden.  Via het netwerk kan een zelfstandige bijvoorbeeld een collega-handelaar waarschuwen voor verdachte personen of handelingen. Ook is er direct contact met de politie waardoor de ‘pakkans’ vergroot.

Investeer in goede beveiliging
Elektronische beveiliging werkt ontradend. Laat de apparatuur altijd plaatsen en keuren door een erkend installateur. Zorg ervoor dat zeker één camera goed zichtbaar hangt en controleer regelmatig of uw beveiligingssystemen nog werken. UNIZO wijst erop dat veel veiligheidsinvesteringen fiscaal aftrekbaar zijn. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over anti-ramkraaksystemen, kassa's met een beschermkap of een anti-graaikap, alarmsystemen en camera's. Kosten voor het leveren van bepaalde diensten inzake veiligheid zijn ook aftrekbaar als beroepskost. 
 
Ook elektronisch betalen aftrekbaar maken
In dat kader pleit UNIZO voor een verruiming van de bestaande regels met betrekking tot de investeringsaftrek en de verhoogde aftrek voor uitgaven voor beveiliging. Voortaan zou ook de aankoop van een betaalterminal in aanmerking moeten komen voor de investeringsaftrek. Daarnaast vraagt UNIZO dat ook de abonnements- of transactiekosten van elektronisch betalen en het jaarlijkse onderhoud van een alarminstallatie recht moeten geven op een verhoogde aftrek.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44