UNIZO over de aanpassingen index: 'Stap in goede richting, maar nog lange weg te gaan'

Beslissingen komen niet tegemoet aan noodzakelijke hervorming automatische indexaanpassing 

De aanpassingen aan de index zijn zeker een stap in de goede richting, maar komen niet tegemoet aan onze vraag om de automatische indexaanpassing te hervormen”,  reageert UNIZO-topman Karel Van Eetvelt op de aanpassingen aan de index die de regering doorvoerde. Zo besliste de regering om over te stappen naar een gewogen twaalfmaandelijks gemiddelde bij de berekening van de consumptieprijsindex voor huisbrandolie. Daarnaast wordt het prijseffect van de solden in de consumptieprijsindex gespreid in de tijd. De regering stelde evenwel de beslissing om over te stappen naar een betalingsbenadering voor vaste contracten voor gas en elektriciteit uit en vraagt de indexcommissie om in februari opnieuw advies uit te brengen.

Hierdoor gaat de maatregel inzake de overstap naar een betalingsbenadering niet in op 1 januari 2013 en is het zeer twijfelachtig of de verwachte daling van 0,4% op de loonkostenhandicap voor de periode 2013-2014 wordt gehaald. UNIZO vraagt om de impact van de  0,4% daling op de loonkostenhandicap op de voet te volgen en benadrukt dat “deze aanpassing in geen geval gelijk staat aan een aanpassing van het automatisch indexsysteem”. De organisatie verwijst naar de indexstudie van de Nationale Bank van afgelopen voorjaar die een objectieve basis is voor een sociaal en economisch verantwoorde hervorming van het indexmechanisme.

Na verdeeld advies van de indexcommissie besliste de regering vandaag om het prijseffect van de solden in de consumptieprijsindex te spreiden over twee keer zes maanden, met name de zomersolden en de wintersolden. Vanaf januari 2013 stapt de regering over op een gewogen twaalfmaandelijks gemiddelde bij de berekening van de consumptieprijsindex voor huisbrandolie. Over de overstap naar een betalingsbenadering voor gas en elektriciteit nam de regering geen beslissing. UNIZO betreurt dat de beslissing over de betalingsbenadering is vertraagd.

Meer info: Sanderijn Vanleenhove, woordvoerster, 0479 44 50 78, sanderijn.vanleenhove@unizo.be