UNIZO over de Dag van de Ambachten: "Ambachtelijk ondernemen heeft dringend nood aan erkenning"

  • Sector onderschat
  • Rendabiliteit staat onder druk
  • Dag van de Ambachten zet sector terecht in de kijker
  • UNIZO bezoekt enkele bedrijven in en rond Deinze

Vandaag zijn ambachten weer hip. Consumenten hebben opnieuw belangstelling voor authentieke en unieke kwaliteitsproducten. Anderzijds staat de rendabiliteit van ambachtelijke ondernemers onder druk, omdat ze moeilijk kunnen opboksen tegen de prijzen van industriële producten. Bovendien is de titel ‘ambachtelijk’, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk, niet beschermd. Iedereen, dus ook industriële ondernemingen, kan vandaag de titel voeren. UNIZO ijvert daarom voor een specifieke definiëring van ambachtelijk ondernemerschap, gekoppeld aan een gericht beleid en ondersteuning. UNIZO formuleert deze aandachtspunten naar aanleiding van de zevende Dag van de Ambachten op zondag, waarvan UNIZO partner is.

Trendwatchers stellen vast dat consumenten opnieuw belangstelling hebben voor authentieke en unieke kwaliteitsproducten. De vakman die deze producten maakt is dus niet ‘stoffig’ maar net heel erg mee met de tijdsgeest. Zijn product, gaande van een ambachtelijk brood tot een handgemaakt meubel of kledingstuk, is gezocht en hip, want het is uniek. De zevende Dag van de Ambachten, een initiatief van het ministerie van KMO’s en Zelfstandigen en de FOD Economie, zet de ambachten dus terecht in de kijker, vindt UNIZO. Daarom is UNIZO ook al jaren partner van de Dag van de Ambachten.

Rendabiliteit onder druk – geen beschermde titel
Ambachtelijke ondernemers kampen volgens UNIZO dus met een dualiteit. Enerzijds is hun werk dus perfect op maat van de hedendaagse consument, anderzijds is ambachtelijk ondernemen loodzwaar. In de eerste plaats staat hun rendabiliteit onder druk, want concurreren met de prijzen van industriële producten is een bij voorbaat verloren strijd is. Daarnaast is de term ‘ambachtelijk’ vandaag niet beschermd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Frankrijk. Dat zorgt ervoor dat iedereen de term kan hanteren. UNIZO vraagt de federale regering om werk te maken van een specifieke definiëring van het ambachtelijk ondernemerschap.

UNIZO-label voor ambachten
Samen met ondernemers uit verschillende beroepstakken zocht UNIZO naar een manier om ambachten beter te ondersteunen en voldoende erkenning en uitstraling te geven. De ondernemersorganisatie werkt aan een label ‘Handmade in Belgium’. UNIZO presenteert het label in de eerstvolgende weken.  In elk geval zullen enkel vakmannen die aan vastgelegde criteria voldoen voor het label in aanmerking kunnen komen.

Bericht aan de redacties: Zondag bezoeken UNIZO-directeur-generaal Jan Sap en zanger Tom Kesten, UNIZO-adviseur voor o.a. de ambachten enkele deelnemende bedrijven in en rond Deinze. U bent van harte uitgenodigd. Voor meer info, neem contact op met Sanderijn Vanleenhove, sanderijn.vanleenhove@unizo.be of 0479 44 50 78