UNIZO over faillissementscijfers: 'Maak werk van competitiviteitspact voor KMO's'

In april gingen 1.092 zaken overkop. In vergelijking met dezelfde periode is dat een stijging van 14,3%. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Graydon. Sinds januari moesten al 4.258 bedrijven de boeken toedoen, ofwel 16,5% meer dan vorig jaar. “Een absoluut record waar ik jammer genoeg niet van achterover val”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. “De economische situatie is al langer slecht en ook de vooruitzichten blijven onzeker. Veel KMO’s hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen”. De ondernemersorganisatie bepleit een competitiviteitspact gericht op KMO’s. Enkel zo kan de concurrentiekracht van de bedrijven verhogen. UNIZO beschouwt daarin de daling van de loonlasten  als een essentieel onderdeel, een besef dat nu “eindelijk bij alle meerderheidspartijen is doorgedrongen”, aldus UNIZO.  De manier waarop de loonlasten moeten dalen, verschilt evenwel. UNIZO benadrukt te pleiten voor een “lineaire loonlastenverlaging eerder dan een sector-of doelgroepengerichte verlaging”.

Uit het KMO Rapport van UNIZO & Graydon bleek eerder al dat 16,5% van de KMO’s een verhoogd risico hebben op faillissement. Bovendien kampen ze met een beperkt groeipotentieel. “Die groep is het meest kwetsbaar”, zegt UNIZO. De typische consumentensectoren horeca en kleinhandel, maar ook vervoer & logistiek zijn de sectoren die het vandaag het slechtst doen. In Vlaanderen is 44,6% van de horecazaken die een jaarrekening publiceren zelfs verlieslatend.

Ook tussen de gewesten is er een groot verschil.
Vlaanderen telt 11 procent meer faillissementen dan vorig jaar. De spectaculairste stijging is echter voor Brussel (+30%). De Brussels overheid moet volgens UNIZO meer dan ooit inzetten op een versterking van de lokale markt zonder uiteraard het belang van de aanwezigheid van internationale spelers uit het oog te verliezen. Voor dat laatste heeft Brussel evenwel de concurrentie-instrumenten, zoals verlaging van fiscale en parafiscale druk, niet altijd in handen. Ten slotte wijzen de organisaties op de koppeling van internationale bedrijven of grote structuren met de lokale economie. “Brussel kan twee zaken doen als het gaat over grote structuren. Ofwel integreer je de structuren in de lokale economie en kies je voor een kernversterkend beleid. Of je doet dat niet, zoals bij de geplande grote shoppingcentra, en dan haal je de lokale economie onderuit”, besluit UNIZO.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44