UNIZO over faillissementsverzekering: Zelfstandigen slechts 6,8 maanden “werkloos” en dan weer aan het werk

  • Gemiddelde leeftijd van zelfstandigen met uitkering is 48 jaar en 6 maanden
  • Slechts 1 op 12 gefailleerden vraagt faillissementsverzekering aan
  • Onbekendheid en ingewikkelde procedure reden van lage aantal aanvragen  

De ondernemer die een faillissementsuitkering krijgt, is gemiddeld 48 jaar en 6 maanden oud. Hij is op dat moment gemiddeld 14,5 jaar actief geweest als zelfstandige. Opvallend, de ondernemer neemt de faillissementsuitkering gemiddeld voor slechts 6,8 maanden op. Daarna gaat hij terug aan de slag als werknemer of als zelfstandige. “Ondernemers zijn dus minder dan 7 maanden “werkloos”, terwijl ze recht hebben op een uitkering van 12 maanden”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Volgens UNIZO is hier in het politieke debat over de werkloosheidsuitkering te weinig aandacht voor. Bovendien hebben zelfstandigen minder sociale rechten dan werknemers, hoewel ze zichzelf en vaak vele anderen jarenlang werk hebben gegeven.

De ondernemersorganisatie ziet in de beperkte opname van de faillissementsuitkering een bewijs dat “een tijdelijk vangnet de beste springplank is naar nieuw werk”. Nog opvallend, vorig jaar gingen 12.306 bedrijven overkop (bron: Graydon), maar slechts 1.029 ondernemers vroegen een faillissementsverzekering aan (bron: RSZV). Dat is maar 1 op 12. Uiteindelijk ontvingen slechts 492 zelfstandigen een uitkering. “Hoewel de faillissementsverzekering al bestaat sinds 1997, is het systeem duidelijk te weinig bekend bij ondernemers. Wie het wel kent, moet zich bovendien een weg banen door een administratief hindernissenparcours”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. De ondernemersorganisatie vraagt om de faillissementsuitkering automatisch toe te kennen.  

Sinds 2012 moet de zelfstandige eerst een attest voorleggen waarin de RVA bevestigt dat er geen recht is op werkloosheidsuikering. Dan pas kan een faillissementsuitkering worden toegekend. Gemiddeld duurt het dan 2 tot 3 maanden vooraleer de zelfstandige uitsluitsel krijgt. Al die beslommeringen komen bovenop de onzekerheid waarmee de ondernemer in moeilijkheden kampt: zijn toekomstige tewerkstelling, de schulden in het faillissement, zijn eventuele woning, zijn sociale rechten. Voor UNIZO dringt een drastische vereenvoudiging zich dan ook op. De verzekering moet in de toekomst quasi automatisch worden toegekend. “Niet de zelfstandige zelf, maar wel de overheid moet uitzoeken op welke regeling iemand recht heeft.”