UNIZO over rechtsplegingsvergoeding: Rechtstaat in gevaar

Drempel voor ondernemers om naar rechtbank te stappen verhoogt 

Overheden die optreden in naam van het algemeen belang, moeten niet langer een rechtsplegingsvergoeding betalen als ze een zaak verliezen. Dat is het gevolg van een wetswijziging. UNIZO wijst op de grote impact voor bedrijven. Niet enkel op fiscale dossiers, maar ook op domeinen als ruimtelijke ordening of milieu zal de overheid van de vergoeding vrijgesteld worden. “De ondernemer is de dupe. Nu al spant een derde van de ondernemers geen rechtszaak aan omdat het sop de kolen niet waard is. Met deze nieuwe wet verhoogt de drempel om een procedure aan te spannen nog meer”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

De overheid kan en mag zelf voor de rechtbank verschijnen en vermijdt zo de kosten voor een advocaat. Ondernemers kunnen dat in principe ook, maar doen dat niet omwille van de complexiteit van de wetgeving. Zij hebben dus wel de advocaatkosten. “Maar wie rekent op de rechtsplegingsvergoeding om die advocaatkosten te betalen,  is er dus in de toekomst aan voor de moeite”, aldus UNIZO. Volgens de ondernemersorganisatie zal de afschaffing van de rechtsplegingsvergoeding ertoe leiden dat minder ondernemers geneigd zullen zijn om naar de rechtbank te stappen, ook al hebben ze het recht aan hun zijde.

Sop de kolen niet waard
Uit een rondvraag van UNIZO bij zo’n 500 ondernemers blijkt dat 35 procent niet naar een rechtbank stapt omdat de kosten niet opwegen tegen de baten. 1 op 5 wijst op de onzekerheid van de procedures. De garantie om te winnen is er nooit, ook al ben je overtuigd van het gelijk. 17 procent stipt de lange duur van de procedures als belangrijkste knelpunt aan.

 

Thema: Juridisch