UNIZO over stemming senaat maaltijdcheques: "Snelle overgang naar elektronische maaltijdcheques"

Vandaag heeft de Senaat het voorstel om de papieren maaltijdcheques te vervangen door een netto maaltijdvergoeding weggestemd. UNIZO betreurt de beslissing. Volgens de ondernemersorganisatie was een vervanging van de papieren cheques door een nettovergoeding “de meest eenvoudige oplossing”. UNIZO dringt nu aan op een snelle overgang naar de elektronische maaltijdcheque, naar analogie met het advies van de Hoge Raad voor Zelfstandigen en de KMO, op voorwaarde dat de kostprijs ervan voor werkgevers en handelaars niet hoger ligt dan de huidige papieren maaltijdcheques.

Volgens een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging levert de elektronische versie voor handelaars alleen al een besparing op van 67.580.667 euro per jaar. Maar ook werkgevers en werknemers varen wel bij de elektronische cheque. Voor hen gaat het om een besparing van respectievelijk 12.880.295 euro en 13.724.151 euro. De ondernemersorganisatie benadrukt dat de vervanging van de papieren maaltijdcheque door de elektronische naast een besparing ook een heuse tijdwinst oplevert. “Het komt er nu op aan om snel te schakelen en de elektronische maaltijdcheques als standaard in te voeren om ook de onzekerheid bij werknemers, werkgevers en handelaars weg te nemen”, aldus UNIZO.

De papieren maaltijdcheques zijn volgens UNIZO een dure aangelegenheid met bovendien een hoop administratie. Het tarief bedraagt ongeveer anderhalf procent op de aankopen bij de traditionele uitgevers, wat duurder is dan voor kredietkaarten. Voor buurtsupermarkten ligt dat iets lager en komt het neer op ongeveer één procent, maar dit is eveneens gelet op hun nettowinst (1,5 tot 2% op de omzet), onaanvaardbaar. Een KMO-werkgever met bijvoorbeeld 5 werknemers betaalt nu voor maaltijdcheques van 7 euro zo'n 7% kosten plus ongeveer 20 euro verzendingskosten. Papieren cheques leveren bovendien heel wat administratieve rompslomp op. De handelaar moet de cheques aan de kassa controleren, verzamelen en sorteren. De werkgevers moeten hun werknemers elke maand papieren cheques overhandigen.