UNIZO over studie Europese Commissie: 'Schaf de kleinste euromuntjes af'

Eurocentjes van 1 en 2 cent kosten tijd en geld

“Het afschaffen van de kleinste euromuntjes door Europa zal geen moment te vroeg komen. De kleine euromuntjes kosten handelaars, consumenten én belastingbetalers tijd en geld”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Op vraag van het Europees Parlement onderzoekt de Europese Commissie of de muntjes van 1 en 2 eurocent al dan niet kunnen worden afgeschaft. De Commissie geeft haar besluit in april. Een UNIZO-proefproject in 2008 bij meer dan 200 ondernemers in het Vlaamse Waregem en Waalse Visé bracht al aan het licht dat zowel handelaars als consumenten de euromuntjes liever zagen verdwijnen. UNIZO hoopt dat de Commissie de juiste beslissing neemt en de muntjes snel uit circulatie haalt.

Gedurende zes maanden, van juni tot december 2008, rondden meer dan 200 ondernemers in het Vlaamse Waregem en het Waalse Visé cashbetalingen af tot op 5 cent. Wie expliciet tot op de eurocent wisselgeld vroeg, kreeg dit. In alle andere gevallen werden de muntjes opgespaard voor een goed doel. Het initiatief van UNIZO en UCM kreeg de steun van minister Reynders. Na afloop van het project werden zowel consumenten als handelaars over het initiatief bevraagd. 78% van de consumenten zei toen geen graten te zien in een afronding van cashbetalingen tot op 5 cent. Onderzoek wees uit dat een afronding ook niet tot prijsverhoging leidde.

Besparing tijd en geld
Volgens UNIZO biedt de afschaffing van de kleinste eurocentjes voordelen. De consument moet minder lang wachten aan de kassa. De ondernemer moet de centjes niet meer in zijn kassa hebben of moet ze niet meer bestellen, laten wegbrengen of aanvoeren. En ten slotte kost het ook de belastingbetaler minder geld. Het bijmaken van eurocentjes kost meer dan hun nominale waarde.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44