UNIZO: "Schaf euromuntjes van 1 en 2 cent af"

  • Eerder proefproject en enquête UNIZO: 78% van de consumenten en 80% van de ondernemers voor afronding cash betalingen tot op 5 cent
  • UNIZO vraagt afschaffing van euromuntjes van 1 en 2 cent

"Vier jaar geleden zag ik al geen enkele reden meer om een afronding tot op 0,05 euro tegen te houden. Dat is vandaag niet anders”. Dat zegt UNIZO-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt naar aanleiding van de Koninklijke Munt van België die dit jaar 34 miljoen 1-eurocentjes en 22 miljoen 2-eurocentjes moet bijslaan, omdat mensen die centjes oppotten in plaats van te gebruiken. UNIZO pleit al langer voor een afschaffing van die kleinste euromuntjes. De organisatie deed dat onder andere na een proefproject in 2009 in Waregem en Visé, waaruit bleek dat zowel handelaars als consumenten cash betalingen wilden afronden tot op 5 cent. De toenmalige bevoegde ministers Reynders en Van Quickenborne stelden zich toen positief tegenover de afschaffing, maar het voorstel geraakte door regeringswissels onder de mat. “Het afschaffen van de 1- en 2-eurocentjes bij cash betalingen bespaart zowel de handelaar, consument als belastingbetaler tijd en geld”, herhaalt UNIZO. De organisatie vraagt overleg met de vandaag bevoegde minister Vanackere om het voorstel weer vanonder het stof te halen.

Gedurende zes maanden, van juni tot december 2008, rondden meer dan 200 ondernemers in het Vlaamse Waregem en het Waalse Visé cash betalingen af tot op 5 cent. Wie expliciet tot op de eurocent wisselgeld vroeg, kreeg dit. In alle andere gevallen werden de muntjes opgespaard voor een goed doel. Het initiatief van UNIZO en haar Waalse collega UCM kreeg de steun van minister Reynders. Na afloop van het project werden zowel consumenten als handelaars over het initiatief bevraagd. 78% van de consumenten zei toen geen graten te zien in een afronding van cash betalingen tot op 5 cent. Uit eerdere enquêtes bleek 80% van de handelaars voor de afschaffing van de kleinste eurocentjes te zijn. Toen spraken toenmalig bevoegde ministers Reynders van Financiën en Van Quickenborne van Ondernemen zich uit voor een nationale afronding, wanneer het project positief zou geëvalueerd worden. De afschaffing is er tot op vandaag echter niet.

Besparing tijd en geld
Volgens UNIZO biedt de afschaffing van de kleinste eurocentjes nochtans veel voordelen. De consument moet minder lang wachten aan de kassa. De ondernemer moet de centjes niet meer in zijn kassa hebben of moet ze niet meer bestellen, laten wegbrengen of aanvoeren. En ten slotte kost het ook de belastingbetaler minder geld. Het bijmaken van eurocentjes kost meer dan hun nominale waarde.