UNIZO steunt Horeca Vlaanderen in reactie op voorstel Crombez

“Maak werk van concrete maatregelen lastenverlaging, eerst voor de reguliere arbeid, dan voor de overuren.”

“Nadenken over hoe je de lasten in de horeca kan verlagen, is goed. Maar op een bepaald moment moet je ideeën omzetten in de praktijk en dat is nu meer dan ooit nodig”. Hiermee ondersteunt UNIZO de oproep van Horeca Vlaanderen in een reactie op het voorstel van staatssecretaris Crombez vandaag in De Morgen. Deze wil horecazaken die actief meehelpen om alles te officialiseren een lastenverlaging op overuren geven. Net als Horeca Vlaanderen vindt UNIZO het positief dat de overheid het probleem van de hoge loonlast erkent en voorstellen formuleert om die te verlagen. “Maar het voorstel van staatssecretaris Crombez is onvoldoende. Om de lastenverlaging op arbeid op arbeidsintensieve bedrijven zoals de horeca te verlagen, zijn meer structurele maatregelen nodig. Daarom is het nodig eerst de lasten op de reguliere arbeid te verlagen, pas daarna de overuren. Crombez doet het net omgekeerd”, aldus nog UNIZO.

Volgens het UNIZO KMO-rapport heeft 23,6% van de horecazaken een verhoogd risico op een faillissement en een beperkt groeipotentieel. 12,8% heeft een matig risico en een matig groeipotentieel. Meer dan één op drie heeft dus een risico op faillissement. Volgens UNIZO dan ook meer dan tijd om de lasten op arbeid structureel te verlagen. 

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44