UNIZO tegen erkenning The Loop als toeristisch centrum

De Gentse schepen van Middenstand Peeters wil het centrum van Gent en de zogenaamde sfeergebieden laten erkennen als toeristisch centrum voor wat betreft de openingsuren. Met een erkenning kunnen alle winkels in het gebied 7/7 dagen open zijn. UNIZO is allerminst opgezet met het voorstel. De erkenning van alle sfeergebieden als toeristisch centrum betekent namelijk dat ook de geplande outletstore aan Flanders Expo 7/7 dagen open kan zijn. Volgens UNIZO betekent dit “de doodsteek voor de handelaars in het centrum van Gent en de omliggende gemeentes”. “Het wordt voor de handelaars moeilijk opboksen tegen een gigantisch complex met alle merken onder één dak dat bovendien 7/7 dagen open zal zijn. De outletstore zal de Kuip volledig leegzuigen”, klinkt het bij UNIZO. Bovendien is er momenteel onvoldoende draagvlak bij de handelaars voor een opening op elke zondag. 

De ondernemersorganisatie pleit op korte termijn voor overleg tussen het stadsbestuur, de betrokken handelaars en de ondernemersorganisaties. “Alleszins dient een eventuele erkenning  beperkt te worden tot de Kuip van Gent”, aldus UNIZO. De ondernemersorganisatie wijst er nog op dat Gent nu al een erkenning heeft als toeristisch centrum voor wat betreft tewerkstelling. In de praktijk betekent dit dus dat de stad nu al 15 koopzondagen per jaar kan organiseren waarbij personeel kan tewerkgesteld worden, ofwel meer dan 1 per maand. “De schepen argumenteert dat hij streeft naar 1 koopzondag per maand. Maar dan heeft hij de erkenning als toeristisch centrum voor de openingsuren helemaal niet nodig, dat kan nu al”, zegt UNIZO. De ondernemersorganisatie ziet hierin een bewijs dat de aanvraag tot erkenning vooral dient voor het shoppingcentrum in The Loop. 

Uit een recente enquête van UNIZO bij 543 handelaars blijkt dat 7 op 10 ondernemers tegen een uitbreiding is van het aantal koopzondagen. Meer dan de helft van de ondernemers doet niet mee met eventuele bijkomende koopzondagen. Ruim 8 op 10 wil niet meer dan 6 koopzondagen per jaar. De voornaamste reden om niet te raken aan het bestaande systeem van zondagsopeningen is het behoud van de zondagsrust en de verhoging van kosten.