UNIZO tevreden met goedkeuring wetsontwerp afronding tot op 5 eurocent: "Jarenlange aandringen eindelijk beloond"

  • Kostenbesparing voor consument
  • Afschaffen kleinste eurocentjes is einddoel

Vandaag keurde de ministerraad het wetsontwerp om bedragen te kunnen afronden tot op 5 eurocent in eerste lezing goed. Winkeliers zouden de keuze hebben om kasticketjes naar boven én naar beneden af te ronden. De bedoeling is om het gebruik van de euromuntjes van 1 en 2 cent laten uitdoven. Volgens UNIZO wordt met het wetsontwerp, op initiatief van minister Geens, haar "jarenlange aandringen eindelijk beloond". Bedragen afronden tot op 5 eurocent is volgens UNIZO een winwin voor iedereen. Niet alleen voor de handelaar, maar zeker ook voor de consument. "Het slaan van een euromuntje van 1 of 2 cent kost naar schatting 2 tot 2,5 eurocent. Een kost van bijna het dubbel van de effectieve waarde waarvoor de belastingbetaler moet opdraaien. Sinds de invoering van de euro in 2002 zijn er 700 miljoen muntjes van 1 cent en 690 miljoen muntjes van 2 cent geslagen. De rekensom is snel gemaakt", aldus UNIZO.

De ondernemersorganisatie vraagt al jaren om bedragen af te ronden tot op 5 eurocent. Zo hield ze in 2008 samen met UCM een proefproject in Waregemen Visé. De resultaten waren positief. Zowel 8 op 10 ondernemers als consumenten stonden positief tegenover het afronden én de afronding leidde niet tot prijsverhogingen. Uit de EU-barometer blijkt dat 91% van de Belgen het stukje van 1 cent graag ziet verdwijnen. 83% vindt dat van het muntstukje van 2 cent. Onderzoek van de Nationale Bank uit 2004 en 2014 bevestigt dan weer dat afronden inderdaad niet tot prijsverhogingen leidt. Ook voor de handelaar is een uitdovingscenario een goede zaak. Hij moet de centjes niet meer in de kassa hebben of moet ze niet meer wegbrengen, bestellen of aanvoeren. De ondernemersorganisatie benadrukt dat het afschaffen van de eurocentjes het einddoel moet zijn, maar enkel Europa kan die beslissing nemen. 

Gedurende zes maanden, van juni tot december 2008, rondden meer dan 200 ondernemers in het Vlaamse Waregem en in samenwerking met UCM in het Waalse Visé cashbetalingen af tot op 5 cent. Wie expliciet tot op de eurocent wisselgeld vroeg, kreeg dit. In alle andere gevallen werden de muntjes opgespaard voor een goed doel. Het initiatief van UNIZO en UCM kreeg de steun van minister Reynders. Na afloop van het project werden zowel consumenten als handelaars over het initiatief bevraagd. 78% van de consumenten zei toen geen graten te zien in een afronding van cashbetalingen tot op 5 cent. Bij de handelaars stond 80% positief. Onderzoek wees uit dat een afronding ook niet tot prijsverhoging leidde.