UNIZO tevreden over cameraschild Frans-Belgische grens maar akkoorden grensoverschrijdende samenwerking politie en douane dringend ratificeren

Om de strijd tegen de grenscriminaliteit aan te gaan, komt er langs de hele Frans-Belgische grens een cameraschild. UNIZO dringt al langer aan op een grensoverschrijdende aanpak van de grenscriminaliteit. “Zeker de grensstreek in West-Vlaanderen wordt vaak getroffen door ramkraken, homejackings, diefstallen en overvallen van Noord-Franse bendes, net omdat ze snel kunnen vluchten”, zegt UNIZO. Op 18 maart 2013 ondertekenden minister van Binnenlandse Zaken Milquet en haar Franse collega Vallsop een akkoord over een grensoverschrijdende samenwerking tussen politie en douane. Het Belgische parlement keurde het verdrag vorige week goed, Frankrijk nog niet. De ondernemersorganisatie dringt aan op snelle ratificatie van het akkoord.

Het akkoord van 18 maart 2013 vervangt de akkoorden van Doornik uit 2001. Het voorziet onder meer gemende politiepatrouilles. Daarnaast kan de Belgische politie een verdachte, wanneer ze die op heterdaad betrapt, ook in Frankrijk achtervolgen en arresteren.  Ook een betere gegevensuitwisseling en een gecoördineerd en versterkt gebruik van camera’s met nummerplaatherkenning behoren tot het akkoord. “Maar zolang de ratificatie door beide landen uitblijft, is een uitvoering op het terrein uitgesloten”, aldus UNIZO.

Beveiligingsmaatregelen
Voor ondernemers is het van uitermate belang om hun zaak goed te beveiliging. Niet alleen voor ramkraken en in de grensstreek, maar overal in ons land en voor elke vorm van criminaliteit. Daartoe bestaan fiscale voordelen voor investeringen in veiligheid (bv. camera’s, alarmsystemen…). Daarnaast bepleit ze vlotte procedures voor het plaatsen van rampaaltjes en een verhoogde fiscale aftrek voor veiligheidsmaatregelen. Ten slotte vraagt UNIZO een doeltreffend opsporings- en vervolgingsbeleid.