UNIZO: Vergunning Cora Moeskroen bedreiging voor handel in regio Zuid-West-Vlaanderen

Cora Moeskroen kreeg gisteren met de steun van het Waals Gewest positief advies van het Nationaal Sociaal-Economisch Comité voor de Distributie voor een site in Estaimpuis en Moeskroen. Het gaat over een complex van ruim 40.000 m2 met onder andere een hypermarkt, een drive-afhaalpunt, boetieks en winkels. UNIZO zetelt ook in het Comité en heeft zich altijd tegen de komst van Cora Moeskroen verzet. De organisatie stemde gisteren, samen met UCM, dan ook tegen. Volgens UNIZO heeft het complex een negatieve impact op de handelscentra in brede Zuid-West-Vlaamse regio zoals Kortrijk, Ieper, Avelgem, Zwevegem, Kuurne, Wevelgem, Menen, Zonnebeke, Roeselare, Ledegem, Izegem, Oostrozebeke, Waregem en Deerlijk.  “Een dergelijk shoppingcentrum zuigt de handelskernen leeg”, aldus UNIZO.

De ondernemersorganisatie wijst op een studie van WES, het West-Vlaams Economisch Studiebureau. Het studiebureau deed een uitgebreide analyse van de detailhandel in West-Vlaanderen en bepleitte in de eerste plaats de versterking van de binnenstedelijk handel en het verweven van de detailhandel met de woon- en werkfunctie van de binnensteden. “Cora Moeskroen inplanten, is net het tegenovergestelde doen”, aldus UNIZO. De voorstanders van het project schermen met het argument dat het complex de koopvlucht richting Frankrijk zou tegenhouden. Volgens UNIZO houdt dit geen steek.  Volgens de organisatie worden de prijsverschillen vooral veroorzaakt door het verschil in fiscaliteit tussen België en Frankrijk . UNIZO verwijst naar de inplanting van Cora in Messancy. Daar is de koopvlucht over de grens gewoon blijven bestaan.

Na het gunstig advies van het Comité gisteren, is het nu aan de stad Moeskroen (en Estampuis) om de eindbeslissing te nemen. Volgens UNIZO is het onverantwoord om voor dergelijke dossiers de eindbeslissing aan de gemeente over te laten. Voor de organisatie het zoveelste bewijs van de nefaste werking van de IKEA-wet. UNIZO volgt dit dossier op en onderzoekt de mogelijkheden om eventueel in beroep te gaan.