UNIZO waarschuwt ondernemers voor valse eurobiljetten en geeft concrete tips

De politie en Nationale Bank van België waarschuwen voor een opstoot van valse eurobiljetten. Het aantal valse biljetten steeg van 21.918 in 2011 naar 22.433 vorig jaar. Meer dan de helft (60%) zijn biljetten van 50 euro. Volgens UNIZO heeft de toename te maken met de grotere afzetmarkt van de eurobiljetten. Professionele bendes kunnen met de eurobiljetten in meer landen terecht dan met de vroegere nationale biljetten. Ook de ligging van ons land, een kruispunt in Europa, kan verklaren waarom valse biljetten vooral in België onderschept worden. UNIZO waarschuwt ondernemers om waakzaam te zijn. De organisatie geeft ook concrete tips over hoe winkeliers valse biljetten kunnen herkennen. Ze verwijst naar de ultraviolet- of infraroodlamp en de detector-pen. Maar ook via de eenvoudige ‘voel-kijk-kantel-methode’ kunnen handelaars valse biljetten opsporen. Ondernemers met vragen kunnen terecht bij het UNIZO Service Center op het nummer 078 35 39 39 of service@unizo.be.

De ultraviolet-of infraroodlamp laat een aantal fluorescerende vezels zien die valse biljetten ‘ontmaskerd’. De detector-pen is ook een goede indicator. Schrijf je met de pen op een vals biljet, dan kleurt dat zwart in plaats van geel. Wie niet wil investeren in de lamp of pen, kan een beroep doen op de ‘voel-kijk-kantel-methode’.

  • Voelen: op echte biljetten staan steeds de vermelding van de Europese Centrale Bank, de nominale waarde van de biljetten en het gebouw op het biljet in reliëf afgedrukt.
  • Kijken: handelaars moeten letten op het watermerk (verschillend per coupure) en de veiligheidsdraad (met de nominale waarde). Links boven op het biljet staat op het eerste gezicht een onvolledige afdruk van de waarde van het biljet. Het biljet tegen het licht houden, haalt het volledige cijfer tevoorschijn. Dat is het doorzichtregister.
  • Kantelen: bij het kantelen van de biljetten wordt het hologram met verborgen drukwerk zichtbaar. Daarin zijn drie elementen te zien: het eurosymbool, de nominale waarde van het biljet en de twaalf sterren van de Eurolanden. Specifiek bij de laagste coupures (van 5, 10 en 20 euro) zijn bij het kantelen nog “iriserende kleuren" (van de regenboog) zichtbaar. Bij de hogere coupures (van 50, 200 en 500 euro) veranderen de waardecijfers van het biljet van kleur bij het kantelen. Bij een biljet van 50 euro verandert de kleur bijvoorbeeld van olijfgroen naar bruin.

Toch een vals biljet?

Handelaars die toch te maken krijgen met een vals biljet, krijgen volgende raadgevingen. In geen geval mag de handelaar het biljet teruggeven. Ook verwittigt hij best de politie. Neemt de klant de benen, dan probeert de handelaar, indien mogelijk, de vluchtroute te achterhalen of de vluchtauto te identificeren en geeft hij de politie een persoonsbeschrijving mee.

Nadere info over dit persbericht:

Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44