UNIZO waarschuwt voor internationale internetfraude. Opnieuw bedrijf opgelicht voor 130.000 euro

Een bedrijf uit Antwerpen verloor 130.000 euro door online oplichting. Afgelopen zomer maakte een fraudebende 40.000 euro buit bij een bedrijf eveneens uit Antwerpen. Telkens gaat het over Belgische KMO’s die zaken doen met partners in China. Oplichters hacken de e-mailadressen van de Chinese handelspartner en vragen grote bedragen op hun rekening over te maken. De mails zijn zo goed nagemaakt, dat de ondernemers het verschil niet opmerken.

UNIZO Internationaal roept Vlaamse bedrijven op om heel voorzichtig om te springen met mails vanuit China en elke vraag tot betaling te dubbel checken. Wie toch slachtoffer wordt, meldt dit bij de lokale politie en bij enkele (internationale) instanties. Alle praktische informatie en tips kunnen ondernemers nalezen via https://www.unizo.be/internationaal, of contact opnemen met het UNIZO Service Center via service@unizo.be of op het nummer 078 35 39 39.

De oplichters gaan op vernuftige wijze tewerk. Ze hacken de mailadressen van de Chinese bedrijven waarmee de Belgische bedrijven zaken doen. Voor de ondernemers lijkt het alsof ze een mail krijgen van hun vertrouwde zakenpartner. Alleen zijn de bankgegevens veranderd door die van de oplichters. In de mail staat dan dat het vertrouwde rekeningnummer tijdelijk onder audit is en dat betalingen op een ander Chinees rekeningnummer moeten gebeuren. Achteraf kan de ondernemers alleen vaststellen dat zowel de mailadressen als de documenten (zoals facturen en vrachtbrieven) vervalst zijn.

Vorige zomer werd een bedrijf al slachtoffer van internetfraude. Het bleek toen om een Nigeriaanse bende te gaan. De Chinese overheid arresteerde toen de bende, maar opnieuw is dus een Belgisch bedrijf opgelicht. De kans is reëel dat andere bendes zich op de werkwijze van de Nigerianen inspireerden.

Bericht aan de redacties: We kunnen u in contact brengen met de gedupeerde ondernemers.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44