UNIZO: Zuurstof aan bedrijven: ja. Verhogen belastingen: neen

"Gezinnen stimuleren om de overstap van het spaarboekje naar aandelen te maken om zo zuurstof aan bedrijven te geven, is een goede zaak." Hiermee reageert UNIZO-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt op het gelijknamige voorstel van minister Vanackere in De Tijd gisteren. "Bedrijven krijgen de vandaag broodnodige ademruimte en gezinnen investeren in ondernemerschap en krijgen meer waar voor hun geld." UNIZO wijst er echter op dat vandaag al manieren bestaan om het ondernemerschap met eigen spaarmiddelen te ondersteunen, bijvoorbeeld via de winwinlening. Voorts is UNIZO het nog met minister Vanackere eens dat de Belgische fiscaliteit dringend aan een vereenvoudiging toe is. Wel waarschuwt de organisatie dat een vereenvoudiging niet mag leiden tot een verhoging van de belastingen. UNIZO pleit daarom voor voldoende overgangsmaatregelen zodat mensen geen twee of meer keer op dezelfde inkomsten belast worden.

De Belgische fiscaliteit is te complex en niet altijd even rechtvaardig. Wie zijn weg kent in het doolhof of iemand onder de arm neemt, kan voordelen boeken. Soms ten koste van anderen. Een vereenvoudiging dringt zich dus op. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij moet zijn dat mensen niet meerdere keren op dezelfde inkomsten mogen belast worden.

Daarnaast benadrukt de organisatie dat een vereenvoudiging doordacht moet gebeuren. Ze refereert aan het voornemen om het plafond voor de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen op te trekken. De btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen is een regeling waarbij goederen of diensten tot een bepaald bedrag per jaar geleverd mogen worden vrij van btw. Er is dan wel geen recht op aftrek. "Door het plafond voor de vrijstelling op te trekken, verandert er niets aan de complexiteit van de btw-wetgeving. Het is de verkeerde remedie. Vrijstellingen remmen bovendien de groei van ondernemingen af en een verhoging van het plafond leidt alleen maar tot nog meer oneerlijke concurrentie", aldus nog UNIZO.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-persverantwoordelijke, 02/238 05 07, GSM 0479 44 50 78