Vier op tien zelfstandigen zag inkomen dalen door crisis

  • Eenmanszaken en vennootschappen hebben gemiddeld inkomen van minder dan €50.000
  • Zes op tien spreekt eigen spaargeld aan om dalend inkomen te compenseren
  • In januari alleen al 1.147 faillissementen

Bij vier op tien zelfstandigen daalde het inkomen sinds 2008 met gemiddeld 10 tot 25%. Dat blijkt uit een enquête van UNIZO bij 156 eenmanszaken en 448 vennootschappen. 35 tot 37% kende een status-quo. Slechts 23 tot 25% zag zijn inkomen stijgen. Ruim drie kwart van de eenmanszaken heeft een bruto-inkomen van minder dan €50.000. Voor vennootschappen is dat zeven op tien. Slechts 15% van de vennootschappen boekte een winst van meer dan €100.000, bij de eenmanszaken is dat nog geen 5%. “Veel marge hebben zelfstandigen niet, velen zitten op hun tandvlees”, zegt UNIZO-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt. “Meer dan zes op tien moest zijn spaargeld aanspreken om de inkomensdaling te compenseren of spaarde de afgelopen jaren minder”. Dat ondernemers het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden, blijkt ook nog uit de vandaag gepubliceerde faillissementscijfers van Graydon: in januari alleen gingen 1.147 bedrijven over kop. “Veel zelfstandigen gebruiken hun inkomen voor de uitbouw van hun zaak. Daarnaast zorgen ze in grote mate zelf voor hun eigen sociale zekerheid en die van hun werknemers. Wie door de crisis getroffen is, kan minder terugvallen op een sterk sociaal vangnet”, benadrukt UNIZO. De organisatie blijft daarom pleiten voor de noodzakelijke lastenverlaging.

90% van de zelfstandigen krijgt van de vennootschap een bestuurdersvergoeding waarop ze belastingen en sociale bijdragen betalen. 44% geniet van extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen. Om de inkomensdaling door de crisis te overbruggen, paste één op twee eenmanszaken zijn levensstijl aan. Ruim twee op vijf bespaarde op kosten. Slechts twee op tien snoeide in de personeelskosten. Meer nog, drie op tien geeft aan nog liever zelf in te leveren dan op personeel te besparen. Hetzelfde scenario bij de vennootschappen: drie op tien reorganiseerde zijn bedrijf om de winstdaling te compenseren. Vier op tien bespaarde op personeelskosten.

Afslanken overheid
Op de vraag wat de overheid moet doen om de economie weer op gang te trekken, antwoordde drie op tien een einde maken aan de overregulering. 40 procent vindt dat de overheid moet afslanken om de belastingen te verminderen. Acht tot vijftien procent wil een modernisering van de arbeidswetgeving. 10 tot 15 procent wil minder overheidsinterventie.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44