Starters

Een onderneming starten is geen sinecure, ook niet in de kinderopvang. Bent u met alle papieren in orde? Hebt u de juiste verzekeringen afgesloten? Is uw zaak helemaal startklaar? UNIZO helpt u op weg. Meer informatie over startersbegeleiding op www.startersservice.be.

U hebt ongeveer een jaar nodig om alles in orde te maken om een opvang te starten. Hoe lang uw voorbereidingen exact duren, hangt af van verschillende zaken. De Starterswijzer brengt u stapsgewijs dichter bij uw eigen zaak.

 

Mijn eigen zaak in de Kinderopvang.

Agentschap Innovatie en Ondernemen ontwikkelde enkele jaren terug voor de Kinderopvang de brochure "Mijn eigen zaak in de Kinderopvang". UNIZO stak ze in een nieuw kleedje en actualiseerde de inhoud. Deze brochure duidt aan welke belangrijke stappen u in de voorbereiding van uw eigen zaak Kinderopvang dient te zetten en in overweging te nemen.
U vindt deze brochure hierbij.

 

Hoe start ik als zelfstandige?

Iedereen die start als zelfstandige, ook in de Kinderopvang, dient een reeks formaliteiten in acht te nemen.  Onze collega’s van Zenito zetten ze graag even op een rijtje.

 

Inschrijven VDAB

Vergeet niet om je vooraf in te schrijven bij de VDAB om zeker te zijn dat je al begint met het opbouwen van je rechten.

Verplichte administratieve formaliteiten

In de eerste plaats moet je weten of je wil starten als zelfstandige in een eenmanszaak of als vennoot in een vennootschap. Welke keuze je ook maakt, je moet sowieso de volgende administratieve verplichtingen afhandelen voor je aan de slag kan.

 1. Registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
  Je bent verplicht om je opstart te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor moet je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket. Via Zenito kan de procedure ook volledig online gebeuren. Het is eenvoudig en je vermijdt wachtrijen!

 2. Vestigingsplaats
  Elke onderneming heeft minstens één vestigingseenheid. De vestigingseenheid is een plaats met een geografisch adres (en dus geen postbusadres) waar minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit minstens één activiteit wordt uitgeoefend. Voor de vestigingseenheden kunnen de huurwetgeving en de milieuwetgeving van toepassing zijn.

 3. Btw-hoedanigheid
  Ben je btw-plichtig, dan moet je:
  - Je voor BTW-doeleinden registreren
  - BTW aanrekenen
  - Periodieke BTW-formaliteiten verrichten

 4. Aansluiten sociaal verzekeringsfonds
  Een zelfstandige moet zich voor de start van zijn zelfstandige activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Hiervoor kan je terecht bij Zenito.

 5. Aansluiten bij een ziekenfonds
  Om in orde te zijn met je ziekteverzekering, is ook een aansluiting bij het ziekenfonds nodig. Ben je al lid ben van een ziekenfonds, meld dan zeker de wijziging van je statuut. Ben je er nog niet uit bij welk ziekenfonds je je wil aansluiten? Bekijk het overzicht van de ziekenfondsen in Vlaanderen.

 6. Professionele rekening openen
  Als zelfstandige moet je een zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. Zo kan je voorkomen dat privé- en beroepstransacties worden gemengd en de fiscus meekijkt in je private rekening.

 7. Een boekhouding voeren en fiscale aangifte
  Je bent verplicht om een correcte boekhouding te voeren. Een goede boekhouder is dus cruciaal!

 

Heb je nog vragen, contacteer de Ondernemerslijn op het nummer 0800 20 750 | ondernemerslijn@unizo.be

 

Startersgids 2017

Je droom met succes waarmaken, begint met een goede voorbereiding. Daarom heeft Zenito samen met UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, deze startersgids ontwikkeld.
Op deze vragen krijg je zeker een antwoord:

 

 • Wat moet ik praktisch doen om van start te kunnen gaan?
 • Hoe zorg ik als ondernemer voor een goede sociale zekerheid?
 • Wat krijg ik als zelfstandige in hoofberoep in ruil voor mijn betaalde bijdragen?
 • Welke rechtsvorm is het meest geschikt voor mijn praktijk?
 • ... en nog veel meer!


Kijk nu verder: http://info.zenito.be/startersgids

Of contacteer:  Levi.vanginderdeuren@zenito.be

 

Go4Business, als je denkt aan een eigen onderneming

Denk je aan een eigen onderneming? Of wil je van je bijberoep je hoofdberoep maken? Neem dan deel aan Go4Business en onderzoek de haalbaarheid van jouw ondernemersidee. Met dit unieke begeleidingstraject zet je de eerste stap naar een geslaagde carrière als ondernemer!

Klik hier voor meer info.

Startkompas kinderopvang

Vóór u van start gaat is het van groot belang te kunnen inschatten wat uw inkomsten en uitgaven zijn, of uw zaak leefbaar is. Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst, het ‘Startkompas kinderopvang’, wordt het voor u mogelijk om uw project goed voor te bereiden en de haalbaarheid van uw kinderopvanginitiatief in te schatten. Het Startkompas kinderopvang bevat ook een kasplan dat u in staat stelt eventuele tekorten of overschotten tijdig op te sporen.

Voor begeleiding bij uw haalbaarheidstudie kan u terecht bij onze Go4Business adviseurs.

 

 

Getuigenis

Ook Marijke Belon (foto rechts) en haar echtgenoot Stijn Laceur (foto links) timmerden hard aan hun eigen kinderopvang Miki. Lees hun getuigenis nu in onze ledenmagazine ZO.

 Beeld_kinderopvang_starten_credit_Emy_Elleboog

Laatste aanpassing: vrijdag 05 januari 2018
Verwante trefwoorden: kinderopvang
Lid worden Infopakket

KO

 partners

nationale partners

KBC Proximus Zenito ADMB