Organisatievormen in de kinderopvang

Een eerste keuze die gemaakt moet worden, is de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap. Wat zijn de voor- en nadelen bij het kiezen voor een vennootschap? Er bestaan verschillende types vennootschapsvormen. Ook aan een eenmanszaak zijn voor- en nadelen verbonden. Wat indien verschillende zelfstandigen (eenmanszaken) willen samenwerken? Zij vormen dan een feitelijke vereniging.

In de zelfstandige kinderopvang zijn er verschillende statuten mogelijk.

Zijn er zaken die je moet wijzigen in de kruispuntbank? Dit doe je zo.

Ondernemingsvormen

Ook in de brochure ‘Mijn eigen zaak in de kinderopvang’ staat een overzicht met de mogelijke organisatievormen en hun voor- en nadelen. Net zoals in het webinar 'ondernemingsvormen'. Start je als eenmanszaak of richt je een vennootschap op? Als je met anderen samenwerkt, richt je dan samen met hen een vennootschap op of werken jullie onder de zgn. ‘feitelijke vereniging’? De keuze heeft allerlei aspecten en gevolgen: ondernemersrisico, belastingen, kosten, formaliteiten, de manier van samenwerken met anderen,… Veel zaken verschillen of kunnen verschillen naar gelang van de keuze die men maakt in het verschil, ook op vlakken waar men mogelijk niet meteen aan denkt. Bijzondere aandacht gaat onder andere naar die feitelijke vereniging, die de meest elementaire samenwerkingsvorm van zelfstandigen is, en hoe deze gestructureerd kan worden.

Bekijk hier het webinar 'Ondernemingsvormen'. Let op, ondertussen werden de vennootschapsvormen in onderstaand webinar gewijzigd. We werken momenteel aan een nieuwe webinar waarin de nieuwe vereisten worden toegelicht.