Starten met kinderopvang

Een onderneming starten is geen sinecure, ook niet in de kinderopvang. Ben je met alle papieren in orde? Heb je de juiste verzekeringen afgesloten? Is je zaak helemaal startklaar? UNIZO helpt je op weg.

Je hebt ongeveer een jaar nodig om alles in orde te maken om een opvang te starten. Hoe lang de voorbereidingen exact duren, hangt af van verschillende zaken. De Starterswijzer van Kind en Gezin brengt je stapsgewijs dichter bij je eigen zaak. In dit luik kan je verschillende instrumenten terugvinden die je helpen bij de opstart. Daarnaast kan je ook steeds een infosessie van Kind en Gezin volgen. UNIZO/kinderopvang voorziet er informatie over de ondernemersthema’s die belangrijk zijn voor starters.
 

Nood aan een handig overzicht van wat je in orde dient te brengen? Bekijk dan zeker onze checklist Starten

Mijn eigen zaak in de kinderopvang

Agentschap Innoveren en Ondernemen ontwikkelde enkele jaren terug voor de Kinderopvang de brochure 'Mijn eigen zaak in de Kinderopvang'. UNIZO stak ze in een nieuw kleedje en actualiseerde de inhoud. Deze brochure duidt aan welke belangrijke stappen je in de voorbereiding van je eigen zaak dient te zetten en in overweging te nemen.

Startersgids

Je droom met succes waarmaken, begint met een goede voorbereiding. Daarom heeft UNIZO samen met Liantis deze startersgids ontwikkeld.
Op deze vragen krijg je zeker een antwoord:

 • Wat moet ik praktisch doen om van start te kunnen gaan?
 • Hoe zorg ik als ondernemer voor een goede sociale zekerheid?
 • Wat krijg ik als zelfstandige in hoofberoep in ruil voor mijn betaalde bijdragen?
 • Welke rechtsvorm is het meest geschikt voor mijn praktijk?
 • ... en nog veel meer!

Startkompas Kinderopvang

Vóór je van start gaat is het van groot belang te kunnen inschatten wat uw inkomsten en uitgaven zijn, of uw zaak leefbaar is. Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst, het Startkompas kinderopvang', wordt het mogelijk om je project goed voor te bereiden en de haalbaarheid van je kinderopvanginitiatief in te schatten. Het Startkompas kinderopvang bevat ook een kasplan dat je in staat stelt eventuele tekorten of overschotten tijdig op te sporen.

Het bestaat uit twee verschillende luiken:

Het beschrijvende luik (organisatieplan):

 • Projectvoorstelling
  In de projectvoorstellen wordt je basisidee beschreven. Wat wil je aanbieden? Welke moeilijkheden gaan gepaard met je idee? Hoe zien je toekomstplannen er uit?
 • Omgevingsanalyse
  De omgevingsanalyse biedt een zicht op wie er in de omgeving van je opvang zit. Hoe ziet je mogelijke klantenbestand er uit? Wie zijn je mogelijke partners en leveranciers? 
 • Commercieel plan
  In dit luik wordt het commercieel plan opgemaakt. Hoe voer je de communicatie met ouders? Welk prijsbeleid zal je hanteren? Op welke manier zal je promotie maken?
 • Organisatieplan
  Ten slotte beschrijf je het organisatieplan voor je opvang. Wie wordt aangesteld als verantwoordelijke? Met welke organisatievorm zal je werken? Zijn de nodige vergunningsvoorwaarden in orde? 

Het financieel Luik (financieel plan):

We zetten het concept over een periode van tenminste drie jaar om in cijfers:

 • Situatieschets
  Hier kan je invullen voor hoeveel plaats je vergund bent en hoe het medewerkerskader er uit ziet. Je maakt een keuze tussen gezins- of groepsopvang.
 • Investeringen
  Dit luik vormt een overzicht van je geplande investeringen, zoals bijvoorbeeld de locatie van de opvang, materiaal, meubilair,…
 • Financiering
  Hier wordt bekeken hoe het project gefinancierd wordt. Wat is je eigen inbreng? Zijn er eventuele leningen?
 • Vaste kosten op jaarbasis
  Bij een kinderopvang komen heel wat jaarlijkse kosten kijken, zoals huisvestingskosten, administratieve kosten, marketingkosten, exploitatiekosten, personeelskosten,…
 • Break-even
  Welke bezettingsgraad dien je te behalen om het break-even punt te halen?
 • Haalbaarheidstoets
  Hier wordt gekeken naar de interne en externe haalbaarheid van het project. Indien nodig kan u herbekijken wat nodig is om het project haalbaar te maken. 

Starten als zelfstandige ondernemer

Er zijn een aantal standaardformaliteiten die van toepassing zijn voor de meeste beroepen. Deze gelden zowel voor starters in hoofd- als in bijberoep. We geven een overzicht van de algemene startvereisten als zelfstandige ondernemer.