Leertijd en Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs (DBSO) zijn onderwijssystemen waarbij de leerling zowel op school als op de werkplek leert.
Het zijn onderwijssystemen bedoeld voor leerlingen die niet langer voldoen aan de voltijdse leerplicht en die liever op een meer praktijkgerichte manier willen leren.
Er zijn veel overeenkomsten tussen leertijd en DBSO. Beide systemen vallen onder het stelsel van leren en werken. Duaal leren is ook een alternerende opleding, op dit moment bestaan deze verschillende onderwijssystemen naast elkaar.
Leertijd en DBSO worden ook in Brussel aangeboden.
Het zijn leerlingen vanaf 15 tot 25 jaar.
De leerlingen hebben vaak moeite met het klassieke voltijdse schoolsysteem - ze kunnen bijvoorbeeld moeilijk stilzitten, zich slecht concentreren op theorie of ze zijn simpelweg schoolmoe - maar dat wil niet zeggen dat ze leermoe zijn. Vaak zijn ze heel enthousiast om in de praktijk te leren.
Je geeft jongeren die al doende een beroep willen leren de kans om in jouw bedrijf het vak onder de knie te krijgen.
Gemiddeld krijg je zo’n drie of vier dagen per week een leerling op je werkvloer. De leerling wordt begeleid door de mentor – dat kan jijzelf zijn of één van je medewerkers.
Een leerling mee opleiden is niet gemakkelijk, hij of zij is niet voor niks in opleiding en zal niet functioneren als een werknemer in traditionele zin. Daarnaast kan het zijn dat de leerling moeite heeft met bijvoorbeeld concentratie of sociale contacten. De leerling zal, zeker in het begin, veel begeleiding en training nodig hebben.
Bekijk hier of er in jouw regio een Syntra-campus (voor leertijd) of Centrum voor Deeltijds Onderwijs/Centrum voor Leren en Werken (voor DBSO) zit en of zij opleidingen in jouw sector aanbieden. Neem contact op en bespreek de mogelijkheden.
In veruit de meeste gevallen zal een OAO worden afgesloten, maar een DA is ook mogelijk.
Het opleiden en begeleiden van de leerling brengt natuurlijk kosten met zich mee in de vorm van de inzet van mensen, middelen en tijd. Het takenpakket van de mentor zal aangepast moeten worden zodat er voor hem of haar voldoende tijd vrijkomt voor de begeleiding.
Afhankelijk van de overeenkomst moet je ook een leervergoeding of loon betalen. De leervergoeding bij de Overeenkomst van alternerende opleiding (OAO) bedraagt maximaal 583,60 euro per maand. Voor de Deeltijds arbeidsovereenkomst (DA) is de loonkost afhankelijk van de cao. Verder wordt een vergoeding voor de kosten van woonwerkverkeer voorzien zoals dat ook voor de gewone werknemers gebeurt.
Als je voldoet aan een aantal voorwaarden kom je in aanmerking voor:
Voor deze stimulansen kun je een beroep doen op je sociaal secretariaat. Een up-to-date overzicht van de financiële stimulansen en meer informatie vind je hier.
In Brussel wordt er geen doelgroepvermindering mentors of stagebonus voorzien maar is er wel een mentorpremie – voor meer informatie over leertijd en DBSO in Brussel zie: Actiris.