Financieel inzicht

ONDERNEMEN EN FINANCIEEL INZICHT GAAN HAND IN HAND

Ondernemen vanuit het buikgevoel is een fijne gave, het hebben van financieel inzicht een must. De cijfers achter je bedrijf geven je immers een reality check van hoe je er echt voorstaat. “Met de juiste basis sta je met kennis ter zake klaar om je onderneming verder te optimaliseren, of het nu gaat om financieringsmogelijkheden, investeringen of de relatie met je boekhouder”, vertelt Eva Reggers, ondernemersadviseur bij UNIZO Limburg.

Een bedrijf draait hoofdzakelijk rond drie zaken: de medewerkers, het operationele luik en het financiële luik. Al dragen heel wat ondernemers dat laatste zorgeloos over aan hun boekhouder omdat ze er zelf geen kaas van hebben gegeten.

“Toch is het belangrijk om een aantal cijfers ook zelf goed op te volgen. Met een goede basiskennis kan je – samen met je boekhouder – wonderen verrichten”, vertelt ondernemersadviseur Ignace Van Oortegem. “Daar zorgen we met het één-op-éénbegeleidingstraject rond financieel inzicht voor.”

INSPELEND OP JOUW BEHOEFTEN

Of het nu gaat om inzichten in de kostenstructuur of de rendabiliteit van je bedrijf, advies over je prijsbeleid, een financieel plan met oog op groei of de voorbereiding van een kredietdossier. Zoek je misschien gepaste financiering voor toekomstplannen? Het één-op-éénbegeleidingstraject rond financieel inzicht gaat ruim, maar heeft een duidelijk doel voor ogen: ondernemers adviseren en begeleiden naar een bredere kennis of nieuwe opportuniteiten.

Het begeleidingstraject bestaat uit een vrijblijvend intakegesprek dat de basis voor een traject van 3 sessies op maat vormt. Dankzij de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen bedraagt de kostprijs bovendien slechts 230 exclusief btw.

TOOL BEREKENT JE RISICO

Een waardevolle tool en nieuwigheid binnen het traject is de liquiditeitstool, ontwikkeld in het kader van corona. Deze geeft een realistische inschatting of een bedrijf cashmatig zal overleven over een periode van 6 maanden.

“We maken de oefening met de budgettering van inkomsten en kosten op een halfjaar, rekening houdende met lopende financieringen en geplande investeringen. Zo kunnen we bepalen in welke risicoklasse de ondernemer zich bevindt”, legt Ignace uit.

ONTCIJFER JE CIJFERS

En terwijl boekhouding gaat om het terugkijken naar het verleden en wettelijk in orde zijn, kijk je bij financieel management vooruit. Het is het moment waar de boekhouding eindigt en daar loopt het nog te vaak fout. Uit een recente bevraging van UNIZO Limburg blijkt immers dat ondernemers over onvoldoende financiële kennis beschikken.

“Daarom hebben we het platform ‘Ontcijfer je cijfers’ opgezet, waar ondernemers gratis filmpjes kunnen bekijken om vertrouwd te geraken met allerhande begrippen en financiële paramaters. Begin 2021 plannen we dan fysieke sessies in groep.  We nodigen iedereen uit om de website te gebruiken als eerste opstap naar meer financieel inzicht”, besluit Eva.

VOOR WIE? 

  • ondernemers die inzicht willen in hun financiën om vervolgens hun bedrijfsvoering te optimaliseren 
  • ondernemers die op zoek zijn naar kapitaal voor de start of uitbreiding van hun bedrijf 

RESULTAAT EN LOOPTIJD 

  • inzicht in de recente financiële cijfers van je onderneming 
  • advies over het financieel sturen van je activiteiten 
  • ondersteuning bij het zoeken naar financieringsvormen en het opstellen van een financieringsvraag 
  • looptijd: max. 6 maanden 

KOSTPRIJS 

Dankzij de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen betaal je slechts 230 euro excl. btw in plaats van 1.405 euro excl. btw voor dit coachingstraject.    

VRAAG INFO  

Bel vrijblijvend naar 011 26 30 96 of mail naar begeleiding@unizo.be

ik schrijf me in terug naar overzicht

 

ONTDEK WAT ONDERNEMERS UIT ONZE TRAJECTEN OPSTEKEN

GOED ONDERNEMERSCHAP START MET INZICHT IN JE EIGEN CIJFERS

goele_swentersBij de opstart van Maison GMG in januari 2021 teerde Goele Swenters op een goed uitgewerkt businessmodel én financieel plan. En toch draaide de praktijk volledig anders uit. “Ik hield veel te weinig over aan al het fysieke fijne werk dat ik elke dag deed. Daarvan zakt de moed je in je schoenen. Je verwacht na een bepaalde periode, zeker wanneer de bestellingen vlot binnenlopen, om jezelf toch een degelijk loon uit te keren. Maar dat lukte niet. Goele zocht én vond het klankbord dat ze nodig had bij coach Dorien Dingenen. 

lees het hele verhaal

FRANCO ROSELLI GROEIT UIT TOT EEN GEKNIPTE ONDERNEMER

Franco Roselli Een kapper knipt kapsels kort, maar voor Franco Roselli is het meer dan dat. Een kapper is ook en vooral een manager. Een heel ander vakgebied dat meer dan ooit belangrijk is om onder de knie te krijgen. “De coronacrisis heeft diverse collega’s in woelig water gebracht. Mij heeft het getriggerd om de één-op-éénbegeleidingstrajecten groei en strategie, alsook financieel inzicht bij UNIZO Limburg te volgen. Het resultaat is een uitbreiding van mijn business”, vertelt de zaakvoerder van huid- en haarinstituut Roselli trots.

lees het hele verhaal

FINANCIEEL INZICHT IN JE ZAAK IS VAN LEVENSBELANG

bikepowerTim Dejonghe en Ellen Van der Goor vinden elkaar privé en professioneel: Tim heeft een carrière als wielrenner en mecanicien achter de rug, Ellen heeft aanzienlijke ervaring in de commerciële sector. Ze bundelen hun krachten en richten Bike Power op. Van fietsen aanpassen op maat tot bikecarriers voor professionele wielerploegen: het koppel tilt met Bike Power fietssport naar een hoger niveau. Ellen beseft wel dat ze op het vlak van financieel inzicht hulp nodig hebben. Bij UNIZO vinden ze begeleiding op hun maat.

lees het hele verhaal

ELKE EUROCENT TELT, ZEKER IN DE MODESECTOR

De modewereld kent nog maar weinig geheimen voor Marylène Madou. Als studente ging ze al aan de slag als freelancer, in het voorjaar van 2017 startte ze haar eigen label op. Toch was er iets dat ze maar niet onder de knie kreeg: het financiële plaatje. “Inkomsten werden al snel uitgaven voor nieuwe opdrachten, waardoor het moeilijk was om een buffer op te bouwen. Via het één-op-één begeleidingstraject financieel inzicht heeft UNIZO Limburg mij hierin flinke stappen vooruit doen zetten”, vertelt Marylène. 

lees het hele verhaal

STEVIGER IN DE SCHOENEN DANKZIJ UNIZO LIMBURG 

Noem Trudo Carlier gerust een atypische reisondernemer. Als achttiende generatie is hij aan zet in het Truiense familiebedrijf De Blauwe Vogel. Daarenboven is Trudo het levende bewijs dat ook diegenen die terugblikken op 400 jaar bestaansgeschiedenis, gebaat zijn bij ondernemersbegeleiding.

lees het hele verhaal