Goed ondernemerschap start met inzicht in je eigen cijfers

GoeleUNIZO is niet alleen een inspirerend netwerk, het staat ondernemers ook met raad en daad bij in hun persoonlijke traject. Onder de noemer begeleidingen delen we heel wat inhouse expertise rond overnames, startende ondernemingen en strategie en groei. In onze begeleiding ‘Financieel inzicht’ neemt de ondernemer samen met een UNIZO-adviseur de eigen financiële situatie onder de loep om verder te groeien. Zo gezegd (UNI)zo gedaan: maatontwerpster Goele Swenters zocht én vond het klankbord dat ze nodig had bij coach Dorien Dingenen. 

TRAJECT VOL EYEOPENERS

Bij de opstart van Maison GMG in januari 2021 teerde Goele op een goed uitgewerkt businessmodel én financieel plan. En toch draaide de praktijk volledig anders uit. “Ik hield veel te weinig over aan al het fysieke fijne werk dat ik elke dag deed. Daarvan zakt de moed je in je schoenen. Je verwacht na een bepaalde periode, zeker wanneer de bestellingen vlot binnenlopen, om jezelf toch een degelijk loon uit te keren. Maar dat lukte niet. 

"Een extra paar (financiële) ogen op je zaak zijn goud waard.”
- Goele Swenters, Maison GMG

Via een netwerkavond kwam ik bij UNIZO terecht. Samen met mijn coach Dorien vonden we het probleem snel: de prijs klopte gewoon niet. Dat lijkt nu heel kort door de bocht, maar daar kwam het wel op neer. Net zoals ik mijn klanten een spiegel voorhou, hield Dorien mij ook een confronterende spiegel voor. Ik vroeg gewoonweg niet voldoende voor het werk dat ik in ontwerpen en retouches stak. Daar gingen we dus meteen mee aan de slag.” 

“Toen we het financiële plaatje op orde hadden, kwamen de tips en oefeningen rond sales, marketing en sociale media. Ik zit nu zo’n dertig uur per week achter mijn naaimachine. Maar in de toekomst wil ik dat aantal afbouwen om verder aan mijn zaak te werken. De concrete input die ik uit onze sessies haalde, komt dus nog heel goed van pas in de volgende stappen van Maison GMG. De stap naar een vervolgtraject of een andere soort coaching is ook een stuk kleiner.”

JUISTE MINDSET & VERDUBBELING VAN OMZET    

goele swenters 02“Ik vond het heel aangenaam om met een directe en warme persoon als Dorien samen te werken. Als ik nu offertes opmaak, hoor ik haar stem nog af en toe in mijn hoofd (lacht): “Niet de onzekere Goele zijn, maar de Goele die zichzelf naar waarde schat.” Ik verdubbelde mijn omzet op drie maanden tijd door me die visie eigen te maken. Ik heb mijn knop volledig omgedraaid en de juiste mindset gevonden. Het volledige traject was voor mij de eyeopener die ik nodig had. Alleen daarom zou ik het aan andere ondernemers aanraden. Een extra paar (financiële) ogen op je zaak zijn goud waard.”

GOELE ONTWERPT OP MAAT IN ATELIER MAISON GMG

goele swenters 03Goele Swenters sprong midden corona in het diepe. Wat begon met enkele retouches in bijberoep, nam al snel reuzesprongen in maatwerk met haar eigen atelier Maison GMG in de Molenstraat in Genk. Met eigen patronen, werkt ze ontwerpen van A tot Z uit voor de klant. Van dagelijkse outfits tot suitekledij. Samen met haar halftijdse medewerkster Katja graaft ze diep: bij elk ontwerp hoort een uitvoerig persoonlijk gesprek met de drager. “Ik durf de onzekerheden van de klant blootleggen om die in het ontwerp net extra positief in de verf te zetten. Dat is de sterkte die me onderscheidt van andere ontwerpers. Ik wil mijn eigen visie over kleding niet opdringen aan de klant, maar op zoek gaan naar het design dat op het lijf van de klant geschreven staat”, vertelt de oprichtster van de zaak. “Nu heb ik één medewerker in dienst, maar op termijn wil ik graag een volwaardig couturehuis uit de grond stampen met meerdere ontwerpers in dienst. Dromen moet als ondernemer, toch?”

Meer info?
Contacteer ons vrijblijvend via 011 26 30 96 of via begeleiding@unizo.be

DOOR DE BRIL VAN COACH DORIEN

DorienIn haar rol als UNIZO-adviseur helpt Dorien Dingenen al vijf jaar ondernemers vooruit: “Toen Goele naar ons toekwam, stond het water haar aan de lippen. Ze zag niet echt een uitweg in het financiële probleem waarmee haar zaak kampte. Het werkpunt bij Goele en Maison GMG werd snel zichtbaar: ze snoeide zodanig in haar prijzen om klanten aan zich te binden, dat ze daarbij ook zichzelf in de vingers sneed.” 

“Goele is een heel ambitieuze en perfectionistische onderneemster, dus het was een echte noodzaak om de vinger meteen op de wonde te leggen. Zelf ben ik redelijk rechtdoorzee. Het was heel fijn om te merken dat Goele dat zowel apprecieerde als zelf óók is. Met het doel voor ogen, pakt ze de dingen vast, ook in mijn begeleiding. Met oprechte betrokkenheid geraak je in het financiële traject natuurlijk het verste. Mijn voorstel om bijvoorbeeld particuliere retouches een stuk te minderen, werd enthousiast onthaald. Het traject van Goele illustreert perfect dat als je een financiële nood aan de juiste begeleiding koppelt, je als ondernemer kan groeien.”

Meer info?
Contacteer ons vrijblijvend via 011 26 30 96 of via begeleiding@unizo.be

TRAJECT: BEGELEIDING FINANCIEEL INZICHT

goele swenters 04Goele stapte in het traject van ‘Financieel inzicht’. Dat bestaat uit een kennismakingsgesprek en vijf bijhorende sessies en richt zich tot ondernemers die zowel op zoek zijn naar kapitaal voor de opstart van een onderneming als voor de verdere uitbreiding daarvan. Ook als je als ondernemer graag meer inzicht wil in je cijfers, boekhouding of financiële situatie, is de begeleiding een aanrader. 

“We willen geen boekhouders maken van de ondernemers in dit traject”, vertelt Dorien. “Maar goed ondernemerschap start wel bij inzicht in de cijfers, je moet weten waarover het gaat bij je boekhouder. We geven in mensentaal mee waar je best op let en maken de vertaalslag naar de eigen cijfers. In de begeleiding geven we ook tips rond inkoop- en prijsstrategie en voorraadbeheer. Van daaruit bekijken we per case wat de ondernemer nodig heeft om verder te groeien. Een intensief traject dat al meerdere keren bewees dat het de investering van je tijd meer dan waard is.”

Meer info?
Contacteer ons vrijblijvend via 011 26 30 96 of via begeleiding@unizo.be