270 leerlingen lopen dagje mee in Limburgse kmo's


“Een studiekeuze bepaalt grotendeels waar je later als werknemer terecht komt. Vandaag kiezen nog te weinig jongeren bewust voor een technische opleiding. Nochtans bieden technische opleidingen enorm veel mogelijkheden voor het latere beroepsleven”, zegt Bart Lodewyckx, directeur van UNIZO-Limburg.

Om jongeren te laten kennismaken met technische opleidingen, organiseert ondernemersorganisatie UNIZO in heel Vlaanderen de Techclass, de opvolger van de vroegere Onderwijsvakmansroute. Vandaag maken ruim 2.300 leerlingen van het lager en secundair onderwijs kennis met één van de meer dan 100 deelnemende bedrijven. In Limburg ontvangen een 20-tal bedrijven bijna 270 leerlingen. “Samen met de bedrijfsleider en vertegenwoordigers van UNIZO doen ze zo praktijkervaring op in technische beroepen. Wij willen als ondernemersorganisatie tonen hoe tof een technisch beroep kan zijn”, zegt Lodewyckx.

Maaseikse jongeren op bezoek bij Hotec in Genk
Zo gaat de Limburgse jeugd op bezoek bij een 20-tal bedrijven, dit o.a. bij het bedrijf Hotec in Genk. Bij Hotec vind je volgens het bedrijf vakmanschap en passie voor binnenhuisschrijnwerkerij onder één dak. Ze maken er namelijk houten trappen en binnendeuren. De leerlingen van het Harlindis en Relindis Technisch Instituut Sint-Jansberg uit Maaseik werden een paar uur ondergedompeld in het hele productieproces vantrappen en deuren, van de technische ontwerpen tot en met het afgewerkte product.

Techclass
De Techclass, een initiatief van de UNIZO Stichting Onderwijs en Ondernemen, past in STEM-actieplan van de Vlaamse regering om meer jongeren te helpen kiezen voor o.a. technische opleidingen. De Techclass is slechts één van de initiatieven van de UNIZO Stichting. Ze stimuleert ondernemingszin bij jongeren en brengt de bedrijfswereld en het onderwijs dichter bij elkaar. www.ondernemendeschool.be.