43 Jonge Limburgse bedrijven investeren meer dan 11,6 miljoen euro

43 jonge Limburgse bedrijven investeerden in 2016 meer dan 11,6 miljoen met behulp van de nieuwe Startlening+. Dat blijkt uit recente cijfers die ondernemersorganisatie UNIZO Limburg kon inkijken. “Het systeem van de achtergestelde lening van Startlening+ werkt, maar er is nog groeimarge. Daarom roepen we banken, boekhouders en accountants op om jonge bedrijven meer te wijzen op de mogelijkheden van de Startlening+", zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg.

De Startlening+ van PMV/z (voorheen Participatiefonds Vlaanderen) is een achtergestelde lening voor alle starters (werkzoekenden én anderen) die nog niet of hoogstens gedurende 4 jaar actief zijn (als zelfstandige) in hoofdberoep. Er kan tot maximum 100.000 euro geleend worden. De lening heeft een looptijd van 3 tot 10 jaar en de rentevoet bedraagt 3% per jaar. Tijdens het eerste jaar moet de ondernemer enkel interest terugbetalen en geen kapitaal. Dat geeft een starter extra ademruimte. De Startlening+ trad eind juni 2015 in werking en kan ingediend worden via erkende indienpunten, waaronder UNIZO Limburg.

Startlening+ zorgt voor investering van meer dan 11 miljoen euro
In 2016 werden 43 dossiers van de Startlening+ goedgekeurd. Aan die dossiers is een kredietbedrag verbonden van 3.389.700 euro. “Samen met een externe financiering van 5.844.150 euro (bankleningen en investeringsfondsen) en 2.387.823 euro eigen inbreng komt je uit op 11.621.673 euro. Dat is een fikse investering in de Limburgse economie”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg. Maar het kan nog beter, want Limburg haalt slechts 10,15% binnen van het totaal krediet dat in heel Vlaanderen werd toegekend. Daarom roepen we banken, boekhouders en accounts op om jonge bedrijven meer te wijzen op de mogelijkheden van de Startlening+. “UNIZO Limburg begeleidt ondernemers overigens bij het indienen van een dossier, wat de slaagkans op een goedkeuring verhoogt”, aldus Lodewyckx.

Hefboom voor Limburgse economie
Een achtergestelde lening, zoals de Startlening+, kan economisch een grote boost betekenen. “Uit cijfers blijkt dat met 1 euro van een achtergestelde lening uiteindelijk 3,43 euro wordt geïnvesteerd.” Het ondersteunen van startende ondernemers blijft hoog op de agenda van UNIZO staan, want starters zijn belangrijk voor Limburg. “Je kan ze ook de jobmotor van de Limburgse economie noemen. Tijdens de laatste 10 jaar hebben de starters ervoor gezorgd dat 39.007 mensen een nieuwe baan vonden. De impact van de starters wordt ook alsmaar groter, want ze zijn met meer. Vorig jaar telde Limburg al bijna 6.500 nieuwe ondernemers. Met UNIZO Limburg proberen we al die jonge ondernemers te begeleiden zodat ze mee kunnen werken aan de economische groei van Limburg. Zo hebben we een begeleidingstraject op maat van ondernemers die behoefte hebben aan financiering voor een investering of werkkapitaal”, besluit Lodewyckx.