937 Limburgse zelfstandige ondernemers kandidaat voor gemeenteraadsverkiezingen

  • Ruim politiek engagement van ondernemers
  • In verhouding meer vrouwelijke ondernemers kandidaat dan mannen
  • Open VLD met ruime voorsprong de partij met grootste aantal ondernemers

Uit een studie van de kieslijsten in Limburg concludeert UNIZO Limburg dat zelfstandige ondernemers in ruime mate deelnemen aan de verkiezingen van 14 oktober. Er staan immers 937 ondernemers op de kieslijsten in alle Limburgse gemeenten. Ten opzichte van het totaal aantal Limburgse kandidaten hebben de zelfstandige ondernemers een aandeel van 17,9%. Dit ligt veel hoger dan hun aandeel van 11,9% in de Limburgse bevolking.

Vrouwelijke ondernemer politiek geëngageerd
Een andere opmerkelijke vaststelling: relatief meer vrouwelijke ondernemers willen politiek actief worden. Van de 937 ondernemers die kandidaat zijn, zijn er 360 vrouwelijke ondernemers. Zij hebben hiermee een aandeel van 38,4 % in het totaal aantal ondernemers die kandidaat zijn. Het aandeel vrouwelijke ondernemers in Limburg ligt slechts op 35,5 %.

In de gemeenten waar zelfstandige ondernemers het grootste aandeel hebben, loopt dit aandeel op tot boven de 20 %. De top 5 van de gemeenten waar de kiezer de grootste keuze heeft uit ondernemers op de lijsten zijn:

  1. Oudsbergen 26,5 %
  2. Tongeren 25,7 %
  3. Borgloon 25,4 %
  4. Dilsen-Stokkem 25,2 %
  5. Bree 23,6 %

Open VLD levert 271 kandidaat-ondernemers, of 28,9 % van het totaal
Ook op basis van het aantal ondernemers in hun rangen mag Open VLD de grootste genoemd worden: 34,3% van het aantal Open VLD-kandidaten zijn ondernemer. Open VLD wordt op vrij grote afstand gevolgd door N-VA met een aandeel van 21,6 % ondernemers. Opmerkelijk is dat bij Groen de vrouwelijke ondernemers een aandeel hebben van 55,1 %, er zijn hier dus ook in absolute aantallen meer vrouwelijke ondernemers dan mannelijke ondernemers kandidaat.

“Wij kunnen alleen maar verheugd zijn met het politieke engagement van een grote groep van zelfstandige ondernemers in Limburg. Zij verdienen in de eerste plaats respect omdat ze ondernemer zijn, maar bovendien ook bewondering omdat ze bereid zijn een politiek engagement op te nemen naast hun drukke bezigheden als ondernemer”, zo stelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg. “ Wanneer we willen dat lokale besturen nog meer ondernemend worden, dan kan dit het best met zoveel mogelijk ondernemers in de gemeenteraad én in een uitvoerend mandaat als schepen of burgemeester. Hoe meer ondernemers kandidaat zijn, hoe groter de kans dat ze verkozen worden. Zoveel mogelijk ondernemers die zich kandidaat stellen is een eerste vereiste. Hieraan is in alle geval voldaan. Verkozen worden is uiteraard een tweede voorwaarde. Wij zullen dan ook van nabij opvolgen hoeveel ondernemers gemeenteraadslid zullen worden en hen de komende 6 jaar van alle nodige informatie en ondersteuning voorzien om hun mandaat zo goed mogelijk uit te voeren.”