Absurd

Deze week wilde ik een column brengen met een positieve boodschap over het belang van kmo’s. En ook over de uitreiking van de award ‘Limburgse (beloftevolle) kmo van het jaar’* die op 13 oktober plaatsvindt. Ware het niet dat iemand zich genoodzaakt zag om ons op de kast te jagen met zowat het meest absurde voorstel van het jaar: vorige week lanceerde minister Dermagne namelijk het idee om aan een vrijwillig ontslag een uitkering te koppelen.
 
We hebben ons twee keer in de ogen moeten wrijven, maar het stond er echt. Dat is natuurlijk totaal van de pot gerukt en staat haaks op het arbeidsmarktbeleid dat we vandaag nodig hebben.
 
Alsof je werknemers gaat verleiden met een uitkering om op eigen initiatief van een actieve job naar de werkloosheid over te stappen. Mensen zijn uiteraard vrij om van job te veranderen wanneer ze zich niet gelukkig voelen bij hun huidige werkgever. Maar in een normale wereld zoek je dan eerst een andere job om vervolgens je ontslag te geven. Voor wie zich als werknemer wil heroriënteren bestaan er trouwens al verschillende instrumenten om daarbij te helpen, zoals het opleidingsverlof en de loopbaanbegeleiding.
 
In een dermate krappe arbeidsmarkt als vandaag is een dergelijk beleid volstrekt onverantwoord. Dit is goed om een 80% werkloosheidsgraad te behalen in plaats van een 80% werkzaamheidsgraad.
 

Bart Lodewyckx, Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer

_________________________________
* De award voor de Limburgse (beloftevolle) kmo van het jaar vindt plaats op 13 oktober in Corda Theater. Met een keynote van Ignace Schops, een dubbelinterview met Xander en Kris Gielen van Atelier Rebul en stand-up comedy van Erhan Dermirci. En natuurlijk de uitreiking van de kmo-awards.
Inschrijven kan hier.