Ann Buntinx ontwerpt UNIZO Livia Award

Op 23 september reikt UNIZO Limburg voor de 17de keer de Livia Award uit, de ondernemersprijs voor inspirerende vrouwelijke ondernemers. 17 jaar, dat zijn 17 markante onderneemsters én een al even markante prijs. Want sinds die eerste editie zorgt juwelier Ann Buntinx ieder jaar opnieuw voor het prachtige juweel dat de winnares mee naar huis mag nemen. De kenmerkende grijze Tahiti-parel kiest ze telkens zorgvuldig zelf uit. En dat er nog meer banden zijn tussen UNIZO en Anns passie voor parels, ontdekken we in de aanloop naar de uitreiking, wanneer we te gast zijn in haar atelier en winkel in Alken.

Op afspraak. Dat spreekt voor zich. Ann Buntinx: “Ja, wat dat betreft heeft het coronavirus voor mij niets veranderd. Ik werk al meer dan 25 jaar op afspraak. Een juweel kiezen of op maat laten vervaardigen is iets heel persoonlijks, het heeft met emoties te maken. Met blije momenten, maar soms ook met verdrietige herinneringen. Ik geef mijn klanten graag alle tijd en ruimte voor hun verhaal, en het uitzoeken van het meest passende juweel.”

Op reis met UNIZO
Dat Ann Buntinx ooit juwelier zou worden, stond niet in de sterren geschreven. “Ik werkte in het verzekeringsmilieu toen ik via een familielid in aanraking kwam met de wereld van juwelen. Die boeide me zo erg dat ik besloot een andere professionele weg in te slaan. Na gespecialiseerde opleidingen in Antwerpen, startte ik mijn eigen zaak als juwelier. Aanvankelijk werkte ik vooral met goud en diamant, de parels kruisten pas later mijn pad. Meer bepaald tijdens een UNIZO-reis naar China, in 2003. Even daarna stapte ik op het vliegtuig richting Hongkong, voor een bezoek aan mijn eerste parelbeurs. Het begin van een mooie ontdekkingstocht naar parels in al hun facetten.”

Tahiti-parel
Net op tijd, want een jaar later, in 2004, werd voor het eerst de Livia Award uitgereikt. “Ik zetelde toen nog in de stuurgroep van de award en kreeg de vraag of ik het juweel zou willen ontwerpen. Daar ging ik heel graag op in, ik droeg het initiatief immers meteen een warm hart toe. Het Livia-juweel dat je vandaag kent, komt dan wel uit mijn atelier, het ontwerp is het resultaat van teamwerk. In de stuurgroep hebben we samen overlegd over hoe het er zou moeten uitzien. Dat maakt het voor mij nog specialer. De keuze van de donkere Tahiti-parel is trouwens niet toevallig: in het parellandschap vormt deze parel eerder de uitzondering dan de regel. Een mooie symbolische betekenis dus voor een onderneemster die zich onderscheidt in het ondernemerslandschap.”

Nooit de deur uit zonder oorbellen
Of ze zelf een favoriet juweel heeft? “Ik ga nooit de deur uit zonder oorbellen,” lacht Ann. “Een voorkeur voor een specifiek paar heb ik niet, maar een combinatie met parels is natuurlijk altijd mooi. Ik heb ook oorbellen ontworpen die je zowel mét als zonder parel kunt dragen. Ja, juwelen blijven me fascineren en boeien… Aan inspiratie ontbreekt het me nooit.”

Wil je graag meer weten over de juwelen van Ann Buntinx? Je bent altijd welkom na afspraak in haar atelier in Alken. In afwachting kun je alvast een kijkje nemen op haar gloednieuwe website of op haar Instagram. Wil je graag de Livia Award-show bijwonen? Schrijf je dan hier in.

annbuntinx.be
unizo.be/livia