Bioracer, Carolus Trees & Ilumen winnen 'UNIZO LIMBURG EXPORT AWARDS 2015' Uitreiking 4e UNIZO Limburg Export Awards

 

Bioracer, Carolus Trees en Ilumen winnen de ‘UNIZO LIMBURG EXPORT AWARDS 2015’. Ondernemersorganisatie UNIZO Limburg beloont met deze awards Limburgse KMO’s die het afgelopen jaar bijzondere exportprestaties hebben geleverd. “De award dienen als inspiratie voor andere KMO-ondernemers om meer internationaal te denken en te werken”, zegt Bart Lodewyckx, directeur van UNIZO Limburg. Exporterende bedrijven zijn performanter, betalen hogere lonen en groeien sneller dan nationaal actieve bedrijven. Het is al de 4e keer dat UNIZO Limburg de awards voor uitmuntende exportprestaties uitreikt. De winnende bedrijven kregen de award, ontworpen door de Genkse kunstenaar Piet Stockmans in de gebouwen van Studio Pieter Stockmans in Genk overhandigd.

Export Awards

“Uit onderzoek weten we dat bijna 1 op 3 van de Limburgse bedrijven internationaal actief is. En dat aantal moet omhoog willen we economisch concurreren met andere provincies en regio’s. We moeten meer de grens over kijken. Toch is Limburg al een heel aantal “export-pareltjes” rijk. Die zetten we dan ook erg groot in de bloemetjes”, aldus Lodewyckx. “Export is misschien wel dé garantie op duurzaam ondernemerschap.”

Focus op kwaliteit
Uit recent onderzoek blijkt dat kwaliteit voor 1 op 4 bedrijven dé succesfactor is in het buitenland. 1 op 5 legt de nadruk op het aanbieden van een totaaloplossing en betrouwbaarheid en service vervolledigen de top.
Meer dan 50% van de internationaal actieve Limburgse ondernemingen exporteert ook buiten de Europese Unie. Binnen Europa blijven de buurlanden veruit de populairste bestemmingen: 3 op 4 zit in Nederland, iets meer dan de helft in Duitsland en iets minder dan de helft in Frankrijk.

Jury kiest 3 winnaars
Een jury, samengesteld uit experts op vlak van export (Bart Lodewyckx – directeur UNIZO Limburg, Patrick Buteneers – directeur Belangenbehartiging UNIZO Limburg, Annemarie Van de Walle – UNIZO Internationaal en Ignace Van Oorteghem – KBC) mocht een oordeel vellen over de ingediende dossiers. De kandidaturen werden beoordeeld op de groei van de omzet en export, de toekomstperspectieven op vlak van export, innovatieve aanpak en de aandacht voor duurzaam en ethisch internationaal ondernemen.

De jury koos 3 ondernemingen in 3 categorieën:

  • Buurlanden
  • Europa
  • Wereldwijd

Bioracer
Winnaar “Buurlanden”

Bioracer uit Tessenderlo is een begrip in het wielrennen. Raymond Vanstraelen, oud amateurwielrenner en later wielercoach, is altijd op zoek gegaan naar nieuwe technologieën en innovaties. Dat is gestart bij fietsen en schoenen. Vandaag is Bioracer vooral gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van wielerkledij. De 100 medewerkers van Raymond Vanstraelen produceren jaarlijks 600 à 700.000 wielertruitjes en broekjes. De ontwikkeling en de productie in lage oplage gebeurt allemaal in Limburg. Bioracer ademt wielrennen. Ze maken jaarlijks kledij voor meer dan 3.500 wielerclubs en laten het profwielrennen ook niet links liggen. Bioracer is al jaar en dag hofleverancier van de kledij van de nationale wielerploegen van België, Nederland en Duitsland. Export is belangrijk voor Bioracer, zeker als innovatief bedrijf. Het bedrijf is marktleider in Noord-Europa.

Carolus Trees
Winnaar “Europa”

Carolus Trees uit Nieuwerkerken is de grootste producent van fruitbomen in België. Het bedrijf heeft een bijzonder parcours afgelegd. 20 jaar geleden produceerde de bomenkwekerij nog 200.000 appel- en perenbomen per jaar. Vandaag bedraagt dat aantal 2,2 miljoen bomen per jaar. Vooral bestemd voor het buitenland: heel Europa, alle ex-Sovjetstaten en vandaag zijn er zelfs testfases bezig in Zuid-Afrika en Chili. 90 procent van alle bomen gaat de landsgrenzen over. Carolus Trees is meer dan een boomkwekerij. Het bedrijf uit Nieuwerkerken heeft een uitgekiend logistiek systeem om de juiste boom op het juiste tijdstip bij de juiste klant te leveren. Een huzarenwerk als je weet dat je 2 tot 3 jaar op voorhand moet plannen en dat je met levende producten werkt. Carolus Trees telt vandaag 30 vaste medewerkers en op piekmomenten tot 130 seizoenarbeiders. Carolus Trees kende de jongste tijd enkele grote veranderingen. Stijn Germeys stapte zonder kennis over fruitteelt in de zaak, na een carrière van 20 jaar in de interim sector. Maar dankzij een ijzersterk team van Carolus Trees verovert het bedrijf Europa.

Ilumen
Winnaar “Wereldwijd”

Ilumen is een jong en innovatief bedrijf uit Tessenderlo. Zij veroveren wereldwijd de markt van zonnepanelen. Het verhaal begint in 2005 wanneer Ismaël Ben-Al-Lal en Pieter Van Geel samen racen met het Solar Team.  Ze eindigen 2e. Uit de interesse voor technologie en zonne-energie groeit een uniek bedrijf: Ilumen. De ideeën van Ismaël en Pieter zorgen voor een revolutie: de verlening van de levensduur van zonnepanelen. Een gat in de markt. Ilumen is op 5 jaar tijd uitgegroeid tot een KMO met meer dan 20 werknemers, actief over de hele wereld. 85% van hun omzet behalen ze in het buitenland. Ilumen onderhoudt grote parken van zonnepanelen in China. De onderneming beukt ook de deur open van vooruitstrevende landen in de sector van de zonnepanelen als Japan en Duitsland. Ilumen leeft van het buitenland, maar verliest Limburg niet uit het oog. 80% van de productie van de systemen om het rendement van zonnepanelen te verbeteren, gebeurt in Limburg.Award ontworpen door kunstenaar Piet Stockmans
Alle winnaars kregen een award ontworpen door kunstenaar Piet Stockmans. “De award stelt een wereldbol voor, met daarop vlagjes die staan voor alle landen waar de bedrijven naar toe exporteren”, aldus Piet Stockmans. De kunstenaar viel in het verleden zelf in de prijzen. Studio Pieter Stockmans levert porselein in tal van top restaurants in Europa. De export gaat zelfs verder, tot in het Midden-Oosten.

Meer weten? Contacteer UNIZO Limburg persverantwoordelijke Sergio Destino
T 011/26 30 13 - M 0473/49 08 32 - E-mail: sergio.destino@unizo.be

 

Meer over: Internationaal, Export