Column: Crowdfunding is niet bedelen, maar mensen kansen geven

"Tegenwoordig zetten ondernemers steeds vaker crowdfunding in om financiering op te halen - dat merken wij ook bij WinWinner. Toch staan niet alle ondernemers te springen voor crowdfunding: meer zelfs, het lijkt alsof sommige ondernemers er haast bang voor zijn. Geld vragen bij een groot publiek, dat doet een ondernemer niet standaard. Het kan lijken alsof je met de hoed rond gaat bij familie en vrienden om de nodige fondsen te verzamelen. Alsof je haast bedelt om geld. Maar dat is verkeerd bekeken", aldus Tom Cox van Winwinner.

"Door de coronacrisis is de financiële bubbel gesprongen. Op zoek gaan naar alternatieve financieringskanalen is vandaag dus niet enkel voor start-ups een noodzaak, maar ook voor de klassieke kmo’s. Wij Belgen vinden het moeilijk om geld te vragen in onze kringen. Terwijl het bij onze Noorderburen een doodnormale zaak is om rechtuit om financiering te vragen. En gelijk hebben ze, want crowdfunding is allesbehalve bedelen bij jouw netwerk. 

Als het gaat over crowdfunding, moet je het ook eens vanuit een ander perspectief durven bekijken. Draai de rollen eens om: je vraagt geen geld, je geeft net mensen rondom jou de kans om mee te mogen investeren in de groei van jouw onderneming. En vergis je niet, dat willen ze maar al te graag. De crisis zorgde er namelijk ook voor dat heel wat mensen meer dan ooit wat geld konden sparen. Geen verre reizen, geen etentjes, zelf klusjes in huis opknappen,… Maar veel brengt dat geld niet op als je het op een spaarrekening parkeert. Iedereen is dus koortsig op zoek naar manieren om dat geld wél te laten renderen. 

De ondernemer én investeerder winnen bij crowdfunding.

Crowdfunding is dan de ideale tool om hen daartoe die kans te geven, en hen te laten meesurfen op het succes van jouw groeiverhaal. Daarnaast geeft het hen de kans een trotse ambassadeur van jouw bedrijf te worden. En niet alleen de ondernemer en de investeerder winnen bij crowdfunding. Voor de overheid is het een fantastische kans om slapend spaargeld in de economie te brengen. Het is dan ook niet toevallig dat crowdlending aan heel wat belastingvoordelen gekoppeld is. 

Voor mij zou de overheid zelfs nog meer maatregelen mogen nemen. Je zag alleen al de impact die de aanpassing van de winwinlening had. Afgelopen jaar werd er zelfs meer dan 100 miljoen euro via deze lening naar ondernemers gebracht. Meer van zulke aanpassingen zijn zeker welkom. 

Ik eindig met een algemene oproep: ondernemers, wees niet bang om het netwerk rond jouw onderneming warm te maken voor crowdlending. Want het kan een win-win zijn voor beide partijen.