Coronablues

Bart LodewyckxIn Frankrijk verlengde president Macron begin vorige week de lockdown tot 11 mei. En toch slaakten onze zuiderburen een zucht van opluchting. Meer nog, Macron werd door vriend en vijand geprezen voor zijn aanpak. Je zou dit merkwaardig kunnen noemen, want die verlenging betekende dat het land nog een maand langer volledig plat ligt. Dat is nog een stuk langer dan de voorlopige verlenging bij ons tot 3 mei. Toch hoeft die opluchting niet te verbazen. Want terzelfdertijd gaf Macron ook hoop en een perspectief. Als de maatregelen goed opgevolgd worden, dan kunnen winkels, bedrijven en diensten vanaf half mei heropstarten. Laat dat perspectief nu zo cruciaal zijn in crisistijden.

Wie ooit de iconische film ‘La vita è bella’ heeft gezien, waarin een vader zijn zoontje doorheen een periode in een concentratiekamp weet te loodsen, zal nooit vergeten wat hoop en een perspectief kunnen betekenen in ellendige omstandigheden. Laat dat nu net hetgeen zijn dat in ons land momenteel volledig ontbreekt. Door de huidige aanpak, waarbij de regering de lockdown telkens met blokken van 2 weken verlengt, verkeren we stilaan in een permanente staat van coronablues. Bovendien raakt ons land verdeeld tussen zij die zo snel mogelijk willen heropstarten en zij die schrik hebben dat een te snelle en ondoordachte relance ons in een nieuwe en nefaste lockdown zal storten.

De enige manier om beide groepen - die met de dag harder hun grote gelijk uitroepen - te verzoenen, is door hen perspectief te bieden. Daarom is er dringend nood aan een gedetailleerd en doordacht herstelplan. Een plan waarbij iedereen weet waar hij aan toe is. Een herstelplan dat bovendien zo snel mogelijk een einde maakt aan het ongelijke speelveld dat momenteel gecreëerd wordt. Met grote ketens die van hun nevenassortiment hun hoofdassortiment maken als meest cynische voorbeeld.

Aan deze ellendige periode kunnen we nog geen einde maken. Maar met een doordacht plan kunnen we wel een halt toeroepen aan die ongelijkheid en uitzichtloosheid. En al zeker aan de coronablues…

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder
reageer