Een trapezenummer buiten categorie

Paniek en radeloosheid! Dat was het eerste wat je kon voelen in het messenger-bericht dat ik op 16 maart 2020 om 8u25 ontving. Drie dagen na het afkondigen van de eerste coronamaatregelen. Het bericht was van een zekere Elke. “Dag Bart, ik zag jouw coronaposts op Facebook. Ik zit met de handen in het haar. Eind februari startte ik mijn nieuwe onderneming op. Alle opdrachten zijn deze week gecanceld omwille van corona en ik heb nog geen buffer opgebouwd om dit te overbruggen.” 

Het telefoongesprek dat daarop volgde, één van de honderden die dagen, bleef bij. Ik voelde de wanhoop in haar stem. De daaropvolgende weken werd ze door ons adviesteam opgevolgd. Ze kreeg ook de raad om vooral niet bij de pakken te blijven zitten. En dat deed ze allerminst. Om de paar weken stuurde ze me een bericht met de nieuwe initiatieven die ze nam en de vragen die ze daarrond had. Ze zette volop in op digitalisering en sloot straffe partnerships af. Het was knap om te volgen. 

Haar laatste berichtje dateerde van 3 november vorig jaar. Daarna werd het stil. Tot begin vorige week het juryrapport voor ‘Starter van het Jaar’ op mijn bureau belandde. De onafhankelijke jury had uit alle inzendingen een starter gekozen die volgens het rapport een enorme wendbaarheid aan de dag had gelegd: ‘De finaliste startte net voor corona op en had zich helemaal heruitgevonden. Nu, één jaar later, staat ze voor haar eerste aanwerving. Daaronder de naam van de finaliste: Elke De Backer van Talent&Passion. Jawel, de ‘Elke’. Er zijn zo van die momenten dat je een brede glimlach krijgt die het eerste uur niet verdwijnt. Dit was er zo één. 

Zoals Elke waren er vorig jaar velen. Zij staat dan ook symbool voor alle starters (net als vele andere ondernemers) die in deze crisis een enorme wendbaarheid aan de dag moeten leggen. Ze waren vorig jaar met 8.500, alleen al in Limburg. Een record! Als ondernemen springen is, dan is ondernemen in coronatijden een trapezenummer buiten categorie. Dat verdient respect, oneindig veel respect. 

PS.: In samenwerking met VLAIO zoekt UNIZO Limburg 15 Limburgse starters met een innovatief idee. Zij kunnen meedingen naar één van de 55 premies van 50.000 euro. Interesse?

Klik hier voor meer info

Reageer

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder 
UNIZO Limburg