“Financieel inzicht in je zaak is van levensbelang”

Tim Dejonghe en Ellen Van der Goor vinden elkaar privé en professioneel: Tim heeft een carrière als wielrenner en mecanicien achter de rug, Ellen heeft aanzienlijke ervaring in de commerciële sector. Ze bundelen hun krachten en richten Bike Power op. Van fietsen aanpassen op maat tot bikecarriers voor professionele wielerploegen: het koppel tilt met Bike Power fietssport naar een hoger niveau. Ellen beseft wel dat ze op het vlak van financieel inzicht hulp nodig hebben. Bij UNIZO vinden ze begeleiding op hun maat.

“Bij de start van Bike Power sloten we ons aan bij UNIZO. Weet je wat ik het moeilijkste vind aan ondernemen? Dat je vanaf de eerste dag alles zou moeten weten. Of zo lijkt het toch. Het is een enorm leerproces en ik ben blij dat ik kan rekenen op UNIZO. Ik heb heel wat skills die als zelfstandige zeer handig zijn, maar ik besef ook dat ik op financieel vlak nog veel te leren heb”, aldus Ellen.

“Financieel inzicht in je zaak is van levensbelang. Gelukkig heeft UNIZO daarrond een begeleidingstraject waarbij de coach je laat zien hoe je ervoor staat, wat beter kan of moet. Waar je fouten maakt of waar mogelijkheden liggen. En een balans kunnen lezen, lijkt misschien niet belangrijk, maar dat is het echt wel. Je haalt daar enorm veel info uit.”

Op zoek naar financiering – advies

Volgens coach Ignace is Bike Power een schoolvoorbeeld van twee mensen die echt goed zijn in wat ze doen, maar minder kennis hebben over het financiële aspect. Ellen schakelt dus net op tijd zijn hulp in. “Ik kijk altijd naar de financiële kennis van de ondernemer en bouw daarrond het traject op. Ellen had veel te leren, maar ze was een actieve deelneemster. Ze voerde al enkele acties uit tijdens het traject en heeft nu een stevige basis waarop ze verder kan bouwen.”

Ellen is enthousiast over het traject rond financieel inzicht. “Ignace deelde met plezier zijn expertise. Hij loodste me stap voor stap doorheen de financiële materie. Op een verstaanbare manier. Want dat is niet zo evident voor iemand met een beperkte kennis. Toch ben ik nu bekwaam om onze financiën goed te interpreteren. Nu weet ik dat Bike Power financieel sterk genoeg is om te groeien.”Voordat Ignace het dossier van Bike Power uitwerkt, geeft hij Ellen huiswerk mee ter voorbereiding van de volgende sessies. Zo trekt ze naar de bank en de boekhouder met enkele specifieke vragen over financiering voor een nieuw pand. “Nu ontvangen we de klanten voor bikefitting in ons huis. Dat is niet zo praktisch. Daarom willen we ze graag in een aparte ruimte ontvangen. Zo kunnen we na een dag werken echt de deur achter ons dichttrekken.”

Onrealistische verwachtingen

“De financiële kennis van ondernemers is dikwijls bescheiden”, volgens coach Ignace. “Logisch, want het vormt slechts een onderdeel van ondernemen. Bovendien denken ze dat hun boekhouder het financiële beheer volledig van hen overneemt. Maar meestal is dat niet zo afgesproken en liggen de verwachtingen dus niet in de lijn met elkaar. UNIZO treedt dan op als onafhankelijk en aanvullend klankbord. Ik raad ondernemers aan goed af te toetsen in hoeverre hun boekhouder hen bijstaat en adviseert. Zo start je niet met onrealistische verwachtingen.”

Geluk bij een ongeluk

En dan is daar ineens corona. Zoals velen, zien Ellen en Tim het eerst met lede ogen aan. Maar wanneer blijkt dat Vlaanderen massaal op de fiets stapt, grijpen ze deze kans met beide handen. Ellen gaat actief aan de slag op sociale media. En mond-tot-mondreclame doet de rest: Bike Power krijgt een boost. Helaas vertraagt corona wel de leningaanvraag voor de studio. “Banken zijn voorzichtiger en willen veel meer info voor ze een lening toestaan. Ignace was daarbij een goede hulp dankzij het duidelijke financiële overzicht. Bovendien bracht hij ons met de juiste personen in contact.”

Belangrijke balans

“Mijn raad voor andere ondernemers? Ik val in herhaling, maar je balans kunnen lezen is écht belangrijk. Nu ik goed op de hoogte ben van onze financiën, genieten Tim en ik pas echt van Bike Power en van alles wat er nog op ons pad komt. En voor volgende trajecten op maat, kloppen we zeker weer aan bij UNIZO.”

Heb jij een passie voor je onderneming, maar staat je financiële kennis op een laag pitje? Dan ben je bij UNIZO aan het juiste adres.

Want het traject rond financieel inzicht begeleidt je doorheen de financiële mallemolen.

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen