Geen Feest

 “Is het in de huidige omstandigheden wel verstandig om het Feest van de Ondernemer te laten doorgaan?” tot “Totaal onverantwoord” langs de ene kant. “We gaan ons toch niet laten regeren door angst” en “Volgens de regels mag het” langs de andere kant. De voorbije dagen werden we overstelpt met vragen en reacties over het Feest van de Ondernemer.
 
Wat elk jaar op de Dag van de Ondernemer het afsluitende hoogtepunt moet zijn, is dit jaar een kopbreker. We hadden het anders gewild. Als ondernemersorganisatie wilden we met ons Feest een statement maken. Een statement dat het leven (op een veilige manier!) moet én kan doorgaan. Tegelijk ook een statement dat we ons niet mogen laten leiden door angst. Dat doen we ook niet.
 
Maar we kunnen niet voorbij aan een ongemakkelijke realiteit: het virus is (nog) niet weg. Haast iedereen kent in zijn omgeving wel één of meerdere personen die recent besmet zijn geraakt. Het mogen dan vooral niet-gevaccineerden zijn die de ziekenhuisbedden overbelasten, ook gevaccineerden worden nog ziek (veelal met minder zware gevolgen) en kunnen het virus doorgeven. Dat is geen reden tot paniek, maar wel tot voorzichtigheid. Want iedereen wil dat zijn business de komende weken volop blijft draaien.  
 
Op zo’n moment meer dan 1000 ondernemers samenbrengen op een feest is een risico. Want al die ondernemers moeten in de eerste plaats gezond blijven voor hun eigen zaak. Daarom hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen en vandaag beslist om het Feest van de Ondernemer te annuleren en uit te stellen.
 
Geen leuke en makkelijke beslissing, maar volgens ons wel een noodzakelijke. Met maar één doel: zorgen dat de échte business de komende weken ‘as usual’ blijft draaien. De ‘pleasure as usual’ halen we ongetwijfeld later in.
 
Bart Lodewyckx, Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer