"Gewonnen voor uitbreiding flexi-jobs"

Ondernemersorganisatie UNIZO  Limburg is gewonnen voor een uitbreiding van het systeem van flexi-jobs naar bakkers, slagers en kleinhandel. “Een uitbreiding kan ook ondernemers in die sectoren extra ademruimte geven. Het maakt het de ondernemers vooral gemakkelijk om om te gaan met de huidige personeelsnoden”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg.

Het systeem van de flexi-jobs werd in 2015 door de overheid ingevoerd, mede op vraag van UNIZO, om in te spelen op de fluctuerende personeelsnoden in de horeca, én om die tewerkstelling ook betaalbaar te houden. Al wie al ergens vier vijfde werkt, kan sindsdien onbelast en onbeperkt bijverdienen in cafés, restaurants en aanverwante horecazaken. Het systeem blijkt een groot succes, met intussen al zo'n 20.000 flexi-jobbers, die gemiddeld € 200 extra per maand verdienen.
 
Het succes van de flexi-jobs in de horeca kan volgens UNIZO als voorbeeld dienen voor andere sectoren als bakkers, slagers en kleinhandel. “Tot vandaag kunnen zij geen flexi-jobbers inschakelen, terwijl ook zij vaak kampen met wisselende personeelsnoden. Ook zij moeten regelmatig pieken kunnen opvangen met soepel inzetbare en betaalbare bijverdieners.”
 
Daarnaast wijst de ondernemersorganisatie erop dat de regering “naast het verder flexibiliseren van de arbeidsmarkt moet blijven inzetten op een doorgedreven activeringsbeleid van werklozen”. Ook blijft voor UNIZO een drastische loonlastenverlaging prioritair: de belangrijkste uitdaging is een vermindering van de kloof tussen bruto- en nettoloon voor alle werknemers.