Hoera-stemming?

Bart LodewyckxHet verlossende perspectief van vrijdagavond kwam geen dag te vroeg. We hebben eindelijk een datum. Ten laatste vanaf juni wordt de actieve bevolking gevaccineerd en herwinnen we onze vrijheid. Dat is zonder meer goed nieuws, zeker omdat enkele maanden geleden niemand had kunnen hopen dat er zo snel een vaccin zou zijn. Maar toch delen wij niet in de hoera-stemming. 

Zes maanden is nog verdomd lang. Wie nu euforisch is, beseft niet hoe zwaar de beproeving is die sommigen moeten doorstaan. Niet in het minst de vele ondernemers. Dat bleek vorige week nog maar eens uit onze POL-bevraging (i.s.m. VKW Limburg). Voor de helft van onze ondernemers betekende 2020 een aderlating. Bijna 40% sluit af met verlies (gelukkig deed 25% het beter dan in 2019). 

Voor heel wat zelfstandigen en kmo’s telt elke week. Het nieuws dat Vlaanderen achterloopt met vaccineren, voelt dan ook aan als een tik tegen een pijnlijke zenuw. Dat daarbij met een beschuldigende vinger naar Europa wordt gewezen, is iets te gemakkelijk. Dankzij Europa werden landen niet tegen elkaar uitgespeeld door farmabedrijven, wat voor een klein land als België alleen maar tijdwinst betekende. 

De verantwoordelijkheid ligt bij ons eigen beleid. Er is echter nog niets verloren. Maar dan moet het nu vooruitgaan. Op de komst van voldoende vaccins is het geduldig wachten. Voor bureaucratie zullen we vanuit UNIZO minder geduldig zijn. Een minister die ‘omzichtigheid’ inroept als excuus voor de vertraging heeft voor ons daarom iets weg van iemand die wil controleren of zijn biefstuk wel ‘à point’ is gebakken in een brandende keuken. Blussen is de boodschap. En snel!
 

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer